Jag besökte Sthlm Tech Fest – en mix av paradiset och julafton

Breakit - Jag besökte Sthlm Tech Fest – en mix av paradiset och julafton

Viggo Cavling

Krönikör

För ett år och två dagar sedan skrev jag en krönika om att nu är det julafton i Breakit-bubblan. Nu är det dags igen.

Julafton för oss som tycker, eller kanske snarare vet, att tech är lösningen på alla problem heter Sthlm Tech Fest. Nyligen skrev min vän Mustafa Can en jättelång krönika i Svenska Dagbladet om hur tråkigt det är i Stockholm. Det är uppenbart att Musse aldrig har varit i närheten av Sthlm Tech Fest. För på detta event är det uppenbart att Stockholms är världens bästa stad.

Okej att vår Messias Elon Musk inte är här speciellt ofta, men andligen var Elon mycket närvarande i Waterfronts stora kongresshall denna julafton. Speciellt när Peter Carlsson, tidigare kollega till Musk, på Norhtvolt berättade om sin nya batterifabrik som snart ska öppna i Västerås eller Skellefteå. De två kommunerna slåss om fabriken och den med bäst elnät vinner.

Norhtvolt kommer att sluka 1,5 procent av landets totala energikapacitet.

Efter Peter kom Daniel Wiegand från München upp på scen. Hans bolag Lilium Jet håller på att utveckla ett jetplan som drivs av el. Tekniken är så gott som klar – nu är det bara säkerhetskollen kvar. Och efter Daniel kom Karl Bohman som nano-utvecklat salt så att vi kan ladda värme i salt.

Inom kort kommer SaltX och alla andra bolag inom denna sektor se till att energi blir gratis. Och sen blir vatten gratis. Och sen blir även mat gratis. 

Jag skriver inte att allt detta kommer att hända bara i Stockholm, men det är liksom här det händer först och mest. Stockholm är vår tids Jerusalem, platsen där mirakel sker.

Att Stockholm är hett intygade en kvinna från Polen som försökte locka svenska bolag att öppna kontor i Krakow och Warszawa. “Vi har mycket billigare utvecklare än i Sverige”, var ett av hennes argument. Dessa nästan tjänar lika bra som i Sverige, men eftersom levnadskostnaderna är hälften jämför med Stockholm lever de som kungar. Det trista för Polens del är att utvecklarna då delvis tappar hungern – och startar egna bolag.

Som ni förstår gick det en tjej på tjugo killar på scen den här dagen. Och mest av alla pratade Sthlms techs värd Tyler Crowley. Jag beundrar hans entusiasm, men ibland blir det bara för mycket. Speciellt när han, Sebastian Siemiatkowski på Klarna och Alan Mamedi på Truecaller hetsar upp varandra när det gäller det faktum att Breakit ibland ställer kritiska frågor om att Klarna har många missnöjda kunder och Truecaller säger upp folk.

Okej att vi är i paradiset och det är julafton – men det dröjer faktiskt några år innan vi alla åker runt i pilotfria flygplan med gratis mat och dryck.

Läs fler artiklar
LÄS MER