Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Skarp kritik mot nomineringarna i Stora Influencerpriset: "Bisarrt"

Artikel bild

På måndagen släpptes nomineringarna till Stora influencerpriset – en ny branschgala för profiler i sociala medier.
Men redan nu riktas skarp kritik mot nomineringarna på grund av brist på mångfald.
"Det blir bara bisarrt" säger kulturjournalisten Ametist Azordegan.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

13 oktober delas stora influencerpriset ut för första gången på en gala i Stockholm. Branschpriset ska lyfta fram framgångsrika personer på olika sociala plattformar, exempelvis Instagram och Youtube. 

Men när nomineringslistan släpptes på måndagen fick den genast hård kritik för bristen på mångfald.

På Twitter riktade kulturjournalisten Ametist Azordegan skarp kritik mot Influencers of Sweden, organisationen bakom priset.

När Breakit ringer upp henne utvecklar hon sin kritik.

"Det finns många svenska influencers som är svarta och har annan etnisk bakgrund än svensk och som verkligen är tongivande", säger kulturjournalisten Ametist Azordegan.

"De saknas i den här exkluderande nomineringslistan".

Vilka tycker du saknas?

"Det ska nog inte jag behöva tipsa om. Organisationen utger sig för att ha koll på den här arenan och då är det upp till bevis att visa att deras referensramar är dugliga och inte snäva. Det är ju inte så himla svårt egentligen, de skulle bara kunna gå in på till exempel min Instagram och kolla vilka jag följer för att få lite koll."

Azordegan menar att nomineringslistan tyder på att Influencer of Sweden har samma problem som till exempel Public Service. De lyckas inte med en jämlik representation.

"De har till skillnad mot public service ingen skyldighet att vara rättvisa, men jag är säker på att de inser värdet av att visa att de är i tiden och inte inskränkta, särkilt då de har sociala medier som sakkunksap. Huruvida de gör om och gör rätt är upp till de själva."

"Enligt SCB kommer var femte person i Sverige ha annan etnisk bakgrund än svensk år 2020, frågan är om sådana här organisationer förstår att deras framtida relevans står på spel."

På Influencers of Sweden, som anordnar galan, håller man med om att de inte har koll på den del av arenan som Ametist Azordegan menar saknas.

"Vi får erkänna att vi inte har tillräckligt bra koll på den här delen av arenan som hon hänvisar till", säger Linda Hörnfeldt på Influencer of Sweden.

Vem som helst har kunnat nominera influencers till priset och utifrån den listan har sedan nomineringarna plockats fram.

"Tyvärr var det inte så mycket mångfald på den listan från början"

2017 är första året som galan hålls och Linda Hörnfeldt menar att det kan vara så att de misslyckats med sin research. Men hon hoppas att de kan bredda priset nästa år och visa en större del av branschen. 

"Vi vill självklart täcka så stor del av scenen som möjligt, men samtidigt måste vi ju utgå från de som är populära i branschen.

"Vi hoppas att vi kan göra det bättre till nästa år"

Men för Ametist Azordegan är förtroendet redan förbrukat.

"Det är år 2017, det finns inga godtagbara ursäkter för att inte ha jämlikhetsambitioner längre".

Läs mer