Dyrt med en Tesla? Nu ska det bli billigare att äga el-fordon i Sverige

Breakit - Dyrt med en Tesla? Nu ska det bli billigare att äga el-fordon i Sverige

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Regeringen lägger 5 miljarder kronor på klimatet i sin budget för 2018. Bland annat väljer man att satsa pengar på att subventionera el-fordon och laddstationer.

"Vi gör nu stora strukturella satsningar för att ställa om Sverige, exempelvis riktade mot industrin och transportsektorn. Men vi gör också satsningar för att göra det lättare att ha en hållbar vardag. Det är till exempel satsningar på solceller, laddstolpar och elcyklar", säger Isabella Lövin.

De största posterna i satsningen rör “investeringar för omställning i hela Sverige (1,4 miljarder), “ett fossilfritt Sverige” (1,2 miljarder) och “rent hav och miljö” (1,1 miljarder).

Regeringen meddelar även att man kommer att införa en elfordonspremie på 350 Mkr. Premien landar på högst 10.000 kronor per fordon, så som el-lastcyklar, elmopeder och elcyklar.

”Det ska vara lätt och och enkelt att gå över till fossilfritt”, säger Per Bolund till Dagens industri.

En annan reform är ett nytt "ladda hemma"-stöd för elbilar. Det innebär sannolikt att småhus ska kunna få ekonomiskt stöd vid installation av laddningsstationen för elbilar i hemmet.

Av satsningen på 5 miljarder kronor är 2,8 miljarder nya pengar. 

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att elbilar subventioneras med 10.000 kronor i den nya budgeten. Det stämmer inte – det nya är att elfordon så som mopeder och cyklar kommer att subventioneras.

Läs fler artiklar
LÄS MER