Qliros nya drag – bryter sig in på den glödheta lånemarknaden

Breakit - Qliros nya drag – bryter sig in på den glödheta lånemarknaden

Nu ska Qliro låna ut pengar. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Marknaden för blancolån växer kraftigt. Nu vill Qliro mumsa i sig en del av kakan.

Qliro är en av Sveriges största e-handelskoncerner och äger sajter som Cdon och Nelly. På senare tid har bolaget rört sig bort från den klassiska e-handelsmodellen och kompletterat med en egen betalplattform under namnet Qliro Financial Services.

Nu tar bolaget nästa steg och bryter sig in på lånemarknaden.

”Qliro fortsätter att bredda sitt erbjudande av finansiella tjänster till konsumenter. Privatlån blir ett komplement till Qliros huvudsakliga tjänster som betalningar, faktura och delbetalning. Vi har byggt en digital tjänst med låga administrativa kostnader för att kunna erbjuda lån till attraktiva villkor”, säger Marcus Lindqvist, VD och koncernchef för Qliro Group i ett pressmeddelande.

Det handlar om lån utan säkerhet, så kallade blancolån. Låneprocessen ska vara helt digital, och lånerbjudanden ska ges efter verifiering via bank-id.

Marknaden för blancolån uppvisar för närvarande stark tillväxt, trots att de i många fall är mycket dyra sett till räntan över lånens livslängd. En anledning är de nya strängare reglerna för bolån som införts i Sverige. Detta innebär att bostadsköpare i vissa fall tar blancolån till kontantinsatsen, samt att det är svårare att ta nya lån på sin bostad till exempel för att finansiera renoveringar.

Sammantaget gör att marknaden för lån utan säkerhet är glödhet.

Enligt färska siffror från SCB låg tillväxten på blancolån i juli på 9,4 procent, vilket är den högsta nivån sedan 2008. Samtidigt så avtar tillväxten för bolånen.

Qliros räntor ska sättas invividuellt och ligga på 4,02-14,88 procent. 

Läs fler artiklar
LÄS MER