Här är hemligheten bakom Carl Bildts enorma popularitet

Politik
Här är hemligheten bakom Carl Bildts enorma popularitet

Viggo Cavling krönikör på Breakit. Foto: Maja Suslin/TT

Viggo Cavling

Krönikör

Viggo Cavling om varför den gamle partiledaren fortfarande är omåttligt populär – men vore en katastrof som statsminister.

Det har kommit en ny bok om Carl Bildt. Vår gamla statsminister. Vår gamla partiledare. Vår gamla utrikesminister. Och om det vill sig väl enligt väldigt många moderater och nästan lika många svenskar vår nästa partiledare och blivande statsminister.

Boken heter “Uppdrag Bildt” och är skriven av radiojournalisten Björn Häger. Han är även lärare på diverse journalistutbildningar och hans specialämne är konsten att intervjua Carl Bildt.

Fast när det gäller den här boken har Björn misslyckats totalt. För trots att boken är 600 sidor tjock så har Björn bara fått prata med sin huvudperson i knappt 15 minuter under Almedalsveckan.

Och när det kommer till allt som Björn verkligen undrar över så svarar Bildt att han inte minns eller så skämtar han bort frågan.

Varför är då denna bok intressant för Breakits läsare? Jo, för att Carl Bildt är Sveriges i särklass mest digitala politiker.

Inte nog med att han skaffade en dator före alla andra, typ redan på 80-talet. Jag har sett Carl Bildt många gånger i Almedalen – aldrig utan sin padda under armen eller i knäet.

Carl Bildt lyfter gärna fram att han var den första statschefen som kommunicerade med en annan statschef via mejl. Okej att Bill Clinton troligen aldrig öppnade och läste brevet, men Carl fick ett svar.

1999 var Carl delägare i ett bolag som försökte sälja kläder på nätet. När Twitter var hett var Carl Bildt bäst i svensk politik på 140 tecken.

Han var bland de första i Sverige med ett personligt, digitalt veckobrev. Ingen annan politiker i Sverige är i närheten av Carl Bildts intresse för digitala frågor och kommunikation.

Vad är då hemligheten bakom Carl Bildts enorma popularitet?

Mitt första svar är humor. Carl är sjukt rolig. En citatmaskin i klass med GW.

Mitt andra svar är att det finns två sorters verkligheter. Carl Bildts och alla andras. Det händer ungefär en gång vart tionde år att Carl erkänner att han haft en smula fel.

Men i övrigt är det Carls bild som gäller. Det spelar ingen roll hur många som vittnar om Lundin Oil blodiga framfart i Afrika. De har alla fel och är troligen kommunister.

Krishantering enligt Carl Bildt är att aldrig erkänna att det är kris. Och än mer sällan be om ursäkt. Istället för att svara på rakt en fråga går Carl i 99 fall av 100 till attack. Fast helst svarar han inte alls.

Carl har klara, vad jag skulle kalla, psykopatiska drag och tydligast blir dessa när vi minns ubåtskränkningarna på 80-talet och läget i svensk ekonomi vid samma tid.

Carl trodde hela tiden att snart kommer det att vända och arbetslösheten gå ner och överskottet i statsfinanserna upp.

Och han är typ den enda i universum som inte tagit in att 99 procent av de ryska ubåtarna i svenska vatten var minkar och hjärnspöken.

Få personer verkar leva mer i en filterbubbla än Carl Bildt. Han kan allt om Afghanistans historia, men har ingen aning om när hans barn fyller år.

Vad innehåller boken då? En total genomgång av Carl Bildts mediala liv från det första studentupproret på Östra Real (Carl såg till att alla elever gick i skolan när lärarna strejkade) till de sista intervjuerna i Expressens bod under Almedalsveckan.

Björn har gått igenom allt och det är en fantastisk historielektion. En viktigt visdom är att trägen vinner. I början av Bildts karriär blev han hånad för sin snobbiga stil. I dag är det samma faktor som gör honom älskad.

Det är få nyheter i boken, men när allt läggs ut på en enda lång rad ser man mönstret tydligt. Och det är att Carl Bildt är bäst i teorin.

Han har svar på allt, men kan inte leda en grupp människor. Han hatar att delegera och när han gör det detaljstyr han helst.

Carl Bildt är lynnig, otålig, impulsiv, konflikträdd och fåfäng. Kort sagt, han är som alla andra. Det gör att många kan identifiera sig med honom.

Väljer Carl Bildt att bli ny partiledare för Moderaterna så får de direkt 5 procent extra i nästa opinionsmätning. Och troligen 25 procent av rösterna i nästa val. Carl Bildt kan alltså rädda sitt parti.

Men jag tror att det skulle bli en katastrof med Bildt som statsminister. Det tror jag till och med att Bildt inser någonstans och därför väljer han att tacka nej.

Två frågor återstår. Är Uppdrag Bildt en bra bok? Svar: Den är genialisk – och rolig. Kommer Carl Bildt att läsa boken om sig själv? Svar: kanske, men han kommer aldrig att erkänna det.

Läs fler artiklar
LÄS MER