Martin Lorentzon garvade åt min fråga – och skapade en miljardhit

Breakit - Martin Lorentzon garvade åt min fråga – och skapade en miljardhit

Stefan Lundell, medgrundare och innehållschef Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

"Jag frågade honom rakt på sak".

I onsdags ringde en av våra ägare, entreprenören Bo Mattsson (läs hans inspirerande story här!). Lite otippat snackade vi en del om begreppet riskspridning. Då fick jag anledning att dra storyn om när Martin Lorentzon skulle berätta om sitt nya, superhemliga projekt för mig.

Jag hade lärt känna Martin några år tidigare då han först börsnoterat sin startup Tradedoubler och sedan (efter ett rätt infekterat ägarbråk med några svenska pensionsfonder) sålt alla sina aktier.

Enligt all tillgänglig ekonomisk forskning borde Martin Lorentzon då delat upp sin förmögenhet och investerat den i olika tillångsslag (börsaktier, obligationer, onoterat, fastigheter och så vidare). Sedan skulle Martin kunnat leva gott på avkastningen utan att behöva oroa sig för svängningarna på exempelvis börsen. Men Martin gjorde tvärtom.

Vi sågs i ett litet konferensrum på Humlegårdsgatan, några hundra meter från Stureplan i Stockholm. Idag får Spotify en del kritik för att lägga omotiverat mycket pengar på flashiga kontor. Men jämfört med det påkostade jättekontoret på Birger Jarlsgatan var den här lokalen rent av torftig.

Det fanns givetvis ingen receptionist utan Martin tog själv emot och visade mig runt. När vi kom in i konferensrummet, med en glasvägg ut mot övriga kontoret, var Daniel Ek och Sophia Bendz redan där. De två satt sedan mest tysta och lyssnade på Martins entusiastiska svada under mötet. Gällande sin egen riskexponering garvade Martin bara och sa:

“Jag lägger alla ägg i en korg och så vaktar jag den korgen väldigt noga”.

Korgens namn var så klart Spotify och idag talar mycket för att Martin Lorentzons extrema risktagande kommer bli en av de bästa investeringar som någonsin gjorts i svenskt näringsliv. De exakta detaljerna vet bara Martin själv men när jag frågade honom rakt på sak när vi sågs den där oktoberdagen 2008 så var beskedet att han investerat 50 miljoner kronor. Daniel Ek hade tryckt in 20 miljoner kronor i det läget – så sannolikt är Martin den största ägaren av de två idag.

Värdet på Martins andel? Tja, baserat på de senaste avsluten i Spotify-aktien så talar vi om ett marknadsvärde på mellan 10 och 20 miljarder kronor.

Trevlig helg, Martin och alla ni andra!

Veckans twittrare: Daniel Ek. För några dagar sedan svingade musikskribent Fredrik Strage rejält mot Spotifys musikpolicy och kallade den “totalt bisarr”. Självklart ville vi på Breakit ha en kommentar från Spotify och när det inte kom någon sådan via de vanliga mediekanalerna drog jag iväg en tweet till självaste Daniel Ek. Min raka fråga var: “Vad tycker du om detta?”. Daniel Ek svarade att han gillade Fredrik Strages utfall. För hur ska jag annars tolka att han gillade min fråga på Twitter?

Veckans nykomling: Christoffer Norman. Ett av Sveriges framgångsrikaste riskkapitalbolag, Northzone förbereder nu ett generationsskifte. Steg för steg plockar de in nya stjärnor som på sikt ska kunna ersätta veteranerna Pär-Jörgen Pärson och Hans Otterling. Senast i raden av nyförvärv är Christoffer Norman. Det här är hans andra vecka på nya jobbet men Christoffer lär inte ha några problem att redan från start bidra till riskkapitalbolagets fortsatta framgångar. På meritlistan har Christoffer bland annat att han som operativ chef varit med om att 50-faldiga Avitos omsättning i Ryssland. Dessutom är han bohuslänning, bara en sån sak.

Veckans sämsta pitch: Max Hamburgare. Precis som alla andra nyhetsredaktioner översköljs Breakit med en massa pressmeddelande av varierande kvalité. Med orden “här är en nyhet som jag hoppas kan passa Breakit”, försökte Max sälja in att de nu lanserar en vegetarisk hamburgare. Det var inget som direkt fick det att vattnas i våra nyhetstörstande munnar. Bättre kan ni!

Veckans bästa avbokning: Hans Otterling. Med kort varsel bokade Northzone-partnern av vårt möte. Inte mig emot när jag istället fick träffa Northzone stjärna Jessica Schultz (tidigare Nilsson innan hon gifte sig i somras).

Veckans bröllopspar: Babba Canales och Carl Waldecranz. I helgen gifte sig det omsusade entreprenörsparet på Häringe Slott utanför Stockholm. I vimlet syntes techprofiler som Anderas Ehn, Sophia Bendz, Gustaf Söderström (produktchef Spotify), Henrik Berggren (Dropbox), Konrad Bergström (Zound Industries) och Soundclouds Erik Wahlforss. Bonusinfo: Jag gifte mig själv på Häringe Slott för 18 år sedan.

Veckans barnarbetare: Signe Lundell. Efter arbetsveckans slut svidar jag i kväll om till jultidningsförsäljare. Jag och min åttaåriga dotter Signe ska ge oss ut i grannskapet och kränga så det står härliga till. Varning är därmed utfärdad.

Veckans föredetting: Stefan Lundell. Kan bara konstatera att jag dubbel-ratas i samband med det glödheta eventet Sthlm tech fest. Inte nog med att jag inte fick någon inbjudan till VIP-festen i Statshuset. Hjalmar Winbladh och de andra på riskkapitaljätten EQT Ventures struntade dessutom i att bjuda mig till deras exklusiva kräftskiva dagen efter. Hårda bud.

Läs fler artiklar
LÄS MER