De här Göteborgarna ska utmana Klarna-Sebastians resebolag

Breakit - De här Göteborgarna ska utmana Klarna-Sebastians resebolag

F.v: Axel von Sydow, Henrik Jakobsson och Stefan Möller, grundare av Stockholmgöteborg.nu. Foto: Press

Jonas de Lange

Reporter

Det finns prisjämförelsesajter för det mesta idag. Nu har en ny uppstickare lanserats – som vill hjälpa resenärer mellan Stockholm och Göteborg att hitta de billigaste biljetterna och resvägarna.

Varje dag reser hundratals tusentals personer sträckan mellan Stockholm och Göteborg.

Men vilket färdmedel som är billigast, snabbast och bäst är inte alltid självklart.

Det vill göteborgaren Axel von Sydow ändra på.

“Jag har åkt mycket mellan Stockholm och Göteborg de senaste åren, både privat och i jobbsammanhang. Jag tyckte det var jobbigt att fippla med en massa olika flikar och att det kunde göras enklare”, säger Axel von Sydow.

Lösningen blev sajten Stockholmgoteborg.nu. Där ska användarna kunna hitta alla möjliga resvägar mellan de två städerna, vare sig det är flyg, tåg eller buss. När man valt datum och tidpunkt för avresa får man sedan upp alla alternativ med priser och länkar till de olika företagens bokningssidor.

Med sig på tåget – pun intended – har han serieentreprenören Henrik Jakobsson, som grundat telefonioperatören Voicecom och premiepensionsbolaget Positiv pension, och IT-veteranen Stefan Möller.

Tjänsten lanserades för drygt två veckor sedan. Bara under den tiden har över 12.000 personer letat sig till sajten.

“Vi började med att släppa ut den på sociala medier och såg ganska tidigt att den började spridas vidare. Vi har en väldigt bred målgrupp, eftersom den riktar sig till alla som vill resa just den sträckan”, säger Henrik Jakobsson.

Bolagets intäktsmodell är relativt enkel. Genom samarbeten med olika resebolag kan man ta en del av försäljningsintäkterna för de kunder man slussat vidare till resebolagen.

Trots den något speciella affärsmodellen är inte bolaget utan konkurrens. När det gäller flygresor finns hur många jämförelsesajter som helst. Dessutom tävlar man mot tyska Go Euro – ett bolag med samma affärsmodell fast för hela Europa. Det tyska bolaget har tagit in ungefär 700 miljoner kronor från bland annat Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski och det blytunga riskkapitalbolag Kleiner, Perkins, Caufield & Buyers.

“De har ett lite annat fokus än oss eftersom de vill täcka stora ytor. Vi bygger en sträcka i taget. När en sträcka funkar klockrent går vi på nästa”, säger Axel von Sydow.

“Vi har en ruggig styrka i varumärket också. Det är inte relevant för dig med en sökmotor som ger träffar i hela världen om du bara ska till Göteborg från Stockholm. Då är det bättre med så exakt information som möjligt”, tillägger Henrik Jakobsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER