Daniel Ek spelade oväntad nyckelroll när Uber värvade ny vd

Daniel Ek spelade oväntad nyckelroll när Uber värvade ny vd

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Spotify-grundarens fråga som fick Ubers nya vd att tacka ja.

På ett stort personalmöte igår onsdag presenterade Ubers grundare och tidigare vd Travis Kalanick sin efterträdare: Dara Khosrowshahi.

Den nya Uber-vd:n, som över en natt gått från att vara en amerikansk topp-vd till att nu hamna i hela världens strålkastarljus, kommer närmast från en motsvarande position på resesajten Expedia.com.

Under mötet, som i hemlighet spelades in och läcktes till Yahoo Finance, berättade Khosrowshahi bland annat om hur han först kom i kontakt med Uber-jobbet – och avslöjade att den svenske Spotify-grundaren spelade en oväntad nyckelroll i rekryteringen.

Daniel Ek ska både ha varit den som rekommenderade Khosroshahi till jobbet och övertalade honom – över ett par cocktails – att ta jobbet.

“Daniel Ek tittade på mig och sade: “Dara, vill du vara lycklig? Eller vill du förändra världen?”.

“Så nästa dag ringde jag upp headhuntern.”

Under mötet förklarade Khosrowshahi även att han kommer att vara “totalt transparent” mot sina anställda och att han inte kommer att “blåsa någon” (bullshit you).

“Och jag hoppas att ni inte kommer att blåsa mig.”

Ubers grundare Travis Kalanick avgick som vd i juni som krav från flera storägare efter en tumultartad period för bolaget. Bolaget har kritiserats hårt för en kultur där sexuella trakasserier tillåtits – och Uber gör dessutom stora förluster i jakten på att bli världens dominerande transporttjänst.

Läs fler artiklar
LÄS MER