Football Addicts dissar riskkapital - men Creandum får köpa in sig

Football Addicts
Football Addicts dissar riskkapital - men Creandum får köpa in sig

Foto: Football Addicts

Sara Lindmark

Reporter

Riskkapitalbolagen har stått på kö för att få pumpa pengar i fotbollsappen Forza Football men grundarna har notoriskt tackat nej. Nu köper svenska Creandum ägarandelar i techbolaget för 10 miljoner kronor.

De fem grundarna bakom Göteborgs-startupen Football Addicts har rönt stora framgångar med sin app Forza Football. Appen släpptes 2012 och gjorde det möjligt att följa 400 ligor i 100 länder och få påminnelser i mobiltelefonen varje gång favoritlaget spelade match eller gjorde mål. På en månad fick appen cirka 300.000 användare.

Idag kan man följa 560 ligor och ännu fler har upptäckt fotbolls-appen. Totalt har den 7 miljoner nedladdningar, varav 3 miljoner använder den aktivt varje månad.

Riskkapitalister har länge velat satsa pengar i företaget men vd:n Patrik Arnesson och hans team har konsekvent sagt nej.

Nu har det svenska riskkapitalbolaget Creandum och Gustaf Ahlströmer, tillväxtansvarig på den amerikanska bostadsförmedlaren Airbnb, köpt andelar i Football Addicts.

“Det innebär att de inte har gått in med pengar utan kontaktat andra ägare som inte är aktiva i bolaget och köpt aktier direkt av dem. I motsats till de flesta andra startups vill vi göra oss oberoende av externt kapital", säger Patrik Arnesson.

Parterna har valt att inte offentliggöra hur stor ägarandel Creandum köper i fotbollsbolaget, bara köpeskillingen.

Staffan Helgesson som är partner på Creandum kommer att ta plats i Football Addicts styrelse.

“Han är själv väldigt fotbollsintresserad och sitter i Brommapojkarnas styrelse, vilket har ett stort värde. Creandum var de som låg på mest och det brukar alltid vara en indikation på att de har mer än bara pengar att tillföra”, säger Patrik Arnesson.

Nu vill bolaget fortsätta att göra det som har varit ambitionen från start: Att demokratisera fotbollen och ge fansen en röst. Football Addicts upptäckte till exempel ihop med Amnesty att 86 procent av fansen tycker att Fifa borde ta hänsyn till mänskliga rättigheter när de utser värdnationer för internationella mästerskap.

“Med tanke på att nästa VM kommer att hållas i Ryssland och därefter Qatar är frånkopplingen tydlig. Det är hög tid att ge fotbollen tillbaka till fansen, de ska kunna bestämma mer. Alldeles för länge har sporten varit i händerna ett handfull väldigt maktfulla invidiver och organisationer”, säger Patrik Arnesson.

Läs fler artiklar
LÄS MER