Sök

De tröttnade på sexism – hittade på en manlig medgrundare

Penelope Gazin och Kate Dwyer, grundare av Witchsy. Foto: Witchsy.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Penelope Gazin och Kate Dwyer fick en idé. För att slippa sexism uppfann de en tredje – manlig – medgrundare.
Du kan kanske gissa vad som hände sen?

Behandlas män och kvinnor olika på grund av sitt kön? Jepp, konstaterade tre professorer från Luleå Tekniska Universitet nyligen i en studie om hur beslutsfattare inom det offentliga riskkapitalet bedömde bolag.

Medan männen beskrevs som unga och lovande bedömdes unga kvinnor i stället som "oerfarna". Männen beskrevs som "aggressiva men lovande entreprenörer" medan kvinnorna kallades "entusiastiska men svaga".

Nu kommer en mindre vetenskaplig – men ack så talande – berättelse om ett liknande fenomen.

Den handlar om två kvinnliga entreprenörer som tröttnade på nedlåtande mejl och män som har svårt att ta kvinnor på allvar.

De hittade helt enkelt på en tredje medgrundare. De kallade honom Keith Mann.

Kieths uppdrag: att kommunicera med utvecklare och andra externa personer via mejl.

”Det var som natt och dag”, säger Kate Dwyer till sajten Fastcompany.

Affärsidén kallades ”söt”

Låt oss ta detta från början. Penelope Gazin och Kate Dwyer är båda LA-baserade konstnärer. De såg marknadsplatser som Etsy, sajten där människor kan sälja hemgjorda kreationer, och kände en frustration över myllret och begränsningarna kring vad som fick läggas ut där.

Ur frustrationen föddes Witchsy. Det beskrivs som en handelsplats för konst som är bisarr, kulturellt medveten och som leker med mörk humor. Under det första året såldes konst för omkring 200.000 dollar. Bolaget fick även en mindre investering.

Men redan när duon presenterade sin idé möttes de av mindre nogräknade kommentarer.

”På grund av att vi är unga kvinnor tittade många på vad vi gjorde och sade saker som ’vilket söt hobby’ eller ”det är en gullig idé’”, säger säger Kate Dwyer till Fastcompany.

Ett annat mer konkret problem var av mer sexuell natur. Penelope Gazin uppger att en utvecklare som duon tidigt anlitade i smyg försökte radera allt på sajten – efter att hon gett honom nobben på en förfrågan om en date.

Lösning: ”Meet Keith”

Snart började ett mönster framträda. Externa utvecklare, såväl som grafiska designers som de anlitade, hade en nedlåtande ton. Mejlen kunde börja med fraser som ”okej, tjejer”. I andra fall var dessa manliga samarbetspartners mycket långsamma med att svara.

Penelope Gazin och Kate Dwyer beslutade sig då för att helt enkelt hitta på en tredje medgrundare. De kallade honom Keith Mann.

Keith fick hantera kontakten med Witchsys externa partners. Skillnaden blev som natt och dag enligt Kate Dwyer.

”Det kunde ta mig dagar att få ett svar. Men Keith kunde inte bara få ett svar och en statusuppdatering, utan fick också frågan om han ville något mer eller om det var något annat som Keith ville ha hjälp med”, säger hon.

Efter en tid började hon se ett mönster. Att han en man ombord verkade påverka människors uppfattning om Witchsy. Exempelvis blev Keith ofta tilltalad med namn, vilket Penelope Gazin och Kate Dwyer ofta inte blev. Speciellt en utvecklare visade betydligt mer aktning för Keith än för Witchsys verkliga grundare. 

Techjättarna och sexismen

Penelope Gazin och Kate Dwyers berättelse kan ses som ett skruvat experiment. Men faktum är att techvärlden har uppenbara problem med sexism. Kanske spelar faktumet att det fortfarande är en mansdominerad värld in.

Utvecklaren Susan Fowlers Medium-inlägg, där hon bland annat beskrev hur hon fick sexuella inviter från sin via chattmeddelanden på sin första riktiga arbetsdag på Uber, har kallats ”det första skottet” i kriget mot sexism i Silicon Valley. Sedan dess har taxijätten skakats av vad som tycks vara en utbredd och accepterad kultur av sexism. Något som till slut ledde till vd:n Travis Kalanicks avgång. 

På Google cirkulerade tidigare i år ett meddelande där en anställd gick till generalangrepp mot bolagets mångfaldspolicy. Medarbetaren skrev bland annat att kvinnor hade biologiska faktorer som förhindrade att de nådde samma framgång som män.

Det utlöste en våldsam diskussion på Googles interna forum, och författaren fick sedan sparken.

”Att antyda att en grupp av kollegor har egenskaper som gör dem biologiskt mindre passande för sitt arbete är stötande och inte okej”, skrev Googles vd Sundar Pichai  till de anställda.

Väl rutet.

Att det meddelandet ens behövde skickas år 2017 visar dock att vi har en lång väg att vandra.

Läs mer