Publikt eller privat aktiebolag – vad är egentligen skillnaden?

Breakit - Publikt eller privat aktiebolag – vad är egentligen skillnaden?

Hanna Östlund, jurist på Jansson & Norin. Foto: Pressbild.

Sara Lindmark

Reporter

Poddplattformen Acast blev just ett publikt bolag. Hanna Östlund, jurist på Jansson & Norin, förklarar vad som skiljer privat och publikt åt.

För företag som planerar att börsnoteras är det nödvändigt att byta bolagsform från privat till publikt. För Acasts del är det dock inte aktuellt i “närtid” enligt grundaren Karl Rosander.

“Att göra om ett privat bolag till ett publikt är en förutsättning för börsnotering men det finns också flertalet som inte noterar sig så det ena behöver inte nödvändigtvis leda till det andra. Ofta kan man vilja ta in många externa investerare och vända sig utåt, utan att vara redo för börsen”, säger Hanna Östlund, jurist på Jansson & Norin.

Vad är skillnaden mellan publikt och privat?

“Det har som sagt störst betydelse för möjligheten att marknadsföra sig i syfte att ta in externt kapital. Ett privat bolag får ju absolut ta in investerare men det får inte marknadsföra sig genom annonsering. I ett publikt bolag kan man säga ‘kom och köp våra aktier’ och uppmärksamma omvärlden på att det finns aktier att teckna.

"Det vanligaste exemplet är att man tar in kapital genom handel på börsen men det finns även publika bolag som tar in kapital via till exempel crowdfunding eller genom annonsering på sin egen hemsida”.

Vilken bolagsform ska man välja?

“De allra flesta börjar som ett privat aktiebolag, då behöver man inte gå in med lika mycket startkapital (50.000 kronor jämfört med 500.000 kronor). Det är lätt att komma igång, grundarna och ägarna är ofta samma personer. Det finns också upplägg där man har kvar själva verksamheten i ett privat bolag men tar in kapital via ett publikt, som är delägare i det privata bolaget”.

Hur krångligt är det att byta bolagsform?

“Det är inte så avancerat, man håller en bolagsstämma där man ändrar bolagsordningen vilket kräver kvalificerad majoritet. Sedan registrerar man ändringen hos Bolagsverket”.

Läs fler artiklar
LÄS MER