Sök

Gyllenhammar öser in nya miljoner i startupen som vill göra det lätt att låna

CapcitoGaljadenBokföring

Mattias Axlind, Niklas Möller, Michael Hansen och Henrik Dyberg.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Finansmannen Peter Gyllenhammar har i tysthet fortsatt investera i Capcito, som vill göra det lättare för företagare att låna.
"Nu börjar vi springa in i skala-fasen", säger medgrundaren Michael Hansen.

Capcito är ett företag som vill förenkla för företagare som behöver rörelsefinansiering, och grundades av Michael Hansen och Mattias Axlind under 2015. 

När företag vill ansöka om finansiering loggar de in på Capcitos plattform där deras fakturerings- eller bokföringsprogram kopplas mot systemet och låneutrymmet beräknas automatiskt. Därefter skapas en så kallad dynamisk checkkredit som används för att finansiera den löpande verksamheten. Företaget betalar ränta när pengarna används och som säkerhet används utstående kundfakturor.    

För två år sedan säkrade finansmannen Peter Gyllenhammar, genom sitt bolag Galjaden Fastigheter, krediter på 100 miljoner kronor som Capcito skulle kunna låna ut. I samma veva investerade Peter Gyllenhammar 5 miljoner kronor i Capcito genom Galjaden. 

Nu berättar Capcitos medgrundare Michael Hansen att Peter Gyllenhammar gått in med ytterligare 2,5 miljoner kronor i bolaget, även denna gång genom sitt fastighetsbolag.

Nyemissionen på totalt 5 miljoner kronor blev klar i slutet av förra året.

Michael Hansen har även själv investerat genom bolaget Nordic Growth Capital, som står för merparten av den resterande finansieringen. Utöver det har även Henrik Dyberg och Niklas Möller, som varit med och byggt upp Capcito, gått in genom bolagen Dybo och Springbacka. 

"De pengarna använder vi för fullt och investerar i teknikplattformen, vi kommer även att rekrytera eftersom vi behöver satsa ännu mer på produktutveckling och marketing", säger Michael Hansen.

Målet är att minst dubbla den nuvarande personalstyrkan på åtta personer närmsta halvåret.

Under förra året omsatte Capcito 300.000 kronor och gjorde ett minusresultat på runt 3 miljoner kronor. Michael Hansen kan inte ge några konkreta prognoser, men uppger att man sprungit förbi förra årets omsättning och växer snabbt.

"Jag tror vi omsätter fem gånger högre den här månaden än i januari. Vi börjar röra oss i rätt riktning, fokus förra året har varit att få in kunder och testa. Nu börjar vi springa in i skala-fasen", säger Michael Hansen.

Läs mer