Ödesvalet för Spotify-utmanaren

Ödesvalet för Spotify-utmanaren

TT/Gary He

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

En nyemission på 150 Mkr med rejäl utspädning för befintliga ägare. Det blir verklighet i Spotify-konkurrenten Aspiro om inte rapparen Jay Z:s bud går igenom, enligt källor till Breakit.

Spelet om börsnoterade Aspiro, som ligger bakom musiktjänsterna Wimp och Tidal, är långt i från över. På onsdagen gick föreningen Aktiespararna ut och rekommenderade sina medlemmar att tacka nej till budet från investmentbolaget Project Panther Bidco, som ägs av den amerikanska hiphopartisten Jay-Z.

Det är än så länge oklart om budet går igenom. Mer klart är att Aspiro inte klarar sig på egen hand utan att ta in mer pengar från ägarna. Om bolaget inte säljs är det enda återstående alternativet en nyemission på cirka 150 Mkr, enligt Breakits källor.

Enligt personer med insyn i processen är det än så länge oklart om gruppen Aspiro Aktiekraft, som är kritiska till budet, verkligen kontrollerar över 10 procent av aktierna - vilket krävs för att kunna stoppa uppköpet.

Huvudägaren Schibsted som sitter på en överväldigande majoritet har redan sagt ja till Jay Z:s bud.

Konflikten mellan Schibsted och minoriteten går tillbaka till januari 2012 då den norska mediejätten själv försökte sig på att köpa ut Aspiro från börsen. Schibsted lade då ett bud med en premie på 33 procent - vilket fick flera minoritetsägare kallade för “ett skambud”.

Det har ändå sedan dess bedrivits ett lågintensivt krig mellan Schibsted och småägarna, med bråk på bolagsstämmor och i valberedningen - som Swedbank Robur har valt att lämna i protest mot Schibsteds totala dominans.

Premien som Project Panther Bidco bjuder är visserligen betydligt högre 59 procent men det är tveksamt om Aspiro Aktiekraft, vars misstro mot huvudägaren är kompakt, nöjer sig med det.

Anmälningstiden för budet går ut 11 mars.

Läs fler artiklar
LÄS MER