Sök

Vad är hajpen kring DNA-tester? Jag bestämde mig för att prova

EpicenterHälsaVård

Towe Boström, reporter på Breakit

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

DNA-tester blir allt mer tillgängliga för oss vanliga döda – och kan bli en kassako för startups.
Jag bestämde mig för att testa tekniken.

Jag gnuggar runt den lilla topsen vid insidan av kinden i några sekunder och stoppar sedan snabbt ned den i provröret med den blå vätskan. 

Det ska räcka för att jag inom tio dagar ska få svar på hur min kropp fungerar och vilka förutsättningar jag har, intygar Hannes Sjöblad, som har den fantasieggande titeln "Chief Disruption Officer" på startuphubben Epicenter. 

Själv kallar han sig skämtsamt för "teknikspanare". Breakit träffar honom på innovationshuset Epicenter i Stockholm, strax innan husets "Topsy-party", där medarbetarna ges chans att DNA-testa sig.

Initiativet syftar till att ge Epi-gänget en insyn och provsmak på en teknologi som Hannes Sjöblad menar är framtiden. 

Breakit har fått tjuvstarta testet från den danska startupen Athgene som mäter din genprofil. Testet kan exempelvis hjälpa dig att lägga upp kost och träning och visar om man är känslig mot exempelvis koffein och alkohol.

"DNA-testen är på väg att bli en mainstream-tjänst som fler människor kommer prova eftersom det är billigt och man lär sig massa saker", förklarar Hannes Sjöblad.

När provsvaren landar om tio dagar kommer jag även veta hur min kropp bryter ned fett, om jag är känslig mot gluten och vilka typer av fysisk träning som passar mig. Den här gången kommer svaren lite snabbare, men den normala väntetiden är ungefär 4-6 veckor, uppger Athgene.  

Hannes Sjöblad är övertygad om att analyserna snart kommer att vara en del av vår vardag och menar att "biotekniken demokratiseras".  

Han berättar att det för femton år sedan, när man läste mänsklig arvsmassa för första gången, kostade lika mycket som två Jas-plan.

Inte riktigt något för vanliga Svensson med andra ord. 

Men mycket har hänt sedan dess. DNA-testet Breakit tar del av kostar några tusenlappar – och prislappen sjunker om man endast vill få svar på specifika frågor om sin kropp.

Och priser fortsätter att falla. Inom några år kommer testerna inte kosta mer än en isglass, menar Hannes Sjöblad. 

Han ser stor utvecklingspotential för startups om de är snabba på att anamma den allt mer tillgängliga tekniken. 

"Jag ser detta som en jättespännande möjlighet för svenska teknikbolag, om man kan vidga sig i den här riktningen kan vi skapa massa tjänster som inte kunde skapas för tio år sedan", säger Hannes Sjöblad. 

Det skulle kunna röra sig om appar för kroppen där du exempelvis kan läsa av virus med hjälp av DNA. 

"Vi kanske ser bolag som använder sig av den här plattformen för att utveckla bättre konsumenttjänster inom vård, hälsa och materialteknik. Ska man bygga något bör man nog fatta hur det går till redan nu", säger Hannes Sjöblad. 

 

I dag kan vem som helst beställa ett DNA-test. Blickar vi längre fram kan det bli en självklarhet för oss att använda tekniken hemma för att snabbt testa vilka bakterier som får snoret att rinna, eller tar ett prov på restaurangen för att se vad maten innehåller. Genom Athgene kan du även välja att vara anonym.      

Företaget A Perfect day, som tar en gen från en ko och placerar dem i jästsvampar som används för att producera mjölk, är exempel på hur tekniken kan användas. 

Memphis Meats som tillverkat labbodlat kött, och nyligen backades av Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, är ett annat exempel. 

Hannes Sjöblad anser dock att Sverige behöver komma ikapp utvecklingen. 

"Jag saknar den scenen i Stockholm, vi har makalösa institutioner inom mikrobiologi och cellforskning men det är väldigt särskilt från den här kokande kreativa startupgrytan vi har inom gaming och digitala medier". 

Hannes Sjöblad menar att det finns en viss försiktighet inför tekniken, något han tror bottnar i att man inte riktigt förstår den.

"Tänk om vi kunde gifta ihop kapitalet, talangen och attityden från startup-scenen i Stockholm med den här nya teknikplattformen. Det hade jag velat vara med och bidra till"

Vad jag fick för provsvar om mitt DNA? Ja, det återkommer vi till om tio dagar. 

Läs mer