Klart i natt: Spotify tecknar avgörande avtal med musikjätten

Klart i natt: Spotify tecknar avgörande avtal med musikjätten

Daniel Ek, vd och medgrundare Spotify.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Nu ligger vägen mot börsen vidöppen.

Efter nästan två år av tuffa förhandlingar är nu Spotify och Warner Music överens. De två parterna bekräftade natten till fredagen att de träffat en överenskommelse om storleken på royaltybetalningar.

“Det tog en stund, men det var värt det“, kommenterar Warner Musics innehållschef Ole Obermann.

Till den amerikanska techsajten Recode säger Spotifys innehållschef Stefan Bloom:

“Vårt partnerskap med Warner Music kommer hjälpa den nya musikekonomin att växa och miljoner med artister kan omedelbart nå en ny publik och publiken kan omedelbart få tillgång till nya artister“.

Uppgörelsen innebär att Spotify har tecknat nya, fleråriga avtal med de tre största och viktigaste musikbolagen. Tidigare i år har Universal och Sony gått med på liknande överenskommelser med den svenska musiktjänsten.

Med avtalet med Warner på plats är det sista, stora kvarvarande hindret för en börsnotering undanröjt (även om det såklart finns en rad saker av mer praktisk karaktär som Spotify fortfarande har kvar att fixa). Spotifys plan är att noteras på New York-börsen i slutet av detta året eller i början av nästa.

De senaste veckorna har efterfrågan på Spotify-aktien utanför börsen ökat kraftigt. För en vecka sedan rapporterade Sky News att bolagets aktiekurs, i den inofficiella handeln, låg på 3400 dollar.

Det innebar då att bolaget värderades till cirka 14,5 miljarder dollar eller nästan 120 miljarder kronor. Men enligt Breakits källor har kursen efter det fortsatt att klättra och det har de senaste dagarna sålts signifikanta aktieposter till kursen 3600 dollar.

Intresset bland investerarna lär inte minska när den sista avgörande pusselbiten för en börsnotering nu fallit på plats.

Läs fler artiklar
LÄS MER