Malin Eduards: "Det sämsta rådet jag fått är att jag bör tänka på hur jag ser ut”

Bookatreat17 frågorTechledaren svarar

Malin Eduards, grundare och vd för Bookatreat. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Malin Eduards lämnade toppjobbet på Academic Work för att dra igång sin startup Bookatreat. En ny tillvaro som varken är glamorös, välbetald eller särskilt glassig. Men rädslan att misslyckas är det som driver henne framåt.

1. Vad gör ditt företag?


“Driver och utvecklar Bookatreat – en app för skönhets- och frisörbokningar samt bokningssystem för salonger.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord


“Resultatfokuserad, rättvis, rak, otålig och krävande”.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?


“Att få tiden att räcka till. Jag drog igång Bookatreat precis samtidigt som jag fick min dotter så hon har varit med på kontoret sen hon var en vecka gammal, men jag har så klart haft hjälp av vår barnflicka på dagarna. Men att bootstrappa (växa av egen kraft) och samtidigt vara i uppstartsskedet gör att man sköter det mesta själv. Jag känner mig ofta som den där orkesterspelaren som försöker spela alla instrument samtidigt och ibland tycker man det funkar jäkligt bra, andra dagar så känns det som ett skämt. Men min man brukar alltid säga att 'tid är det enda som är rättvist', vi har alla 24 timmar på ett dygn".

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?


“Alla töntiga företagsledare som sitter på konferensgårdar och pratar i klyschor för att de kommit så långt ifrån sin egen affär där det egentliga värdet skapas”.

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du drog igång Bookatreat?


“Dubbelt så kul och hälften betalt... det är ju varken glamoröst, välbetalt eller glassigt att dra igång något nytt. Det är klart jag någonstans förstod det, men helt och hållet insåg jag det inte förrän jag faktiskt stod där – dessutom väldigt ensam, på gott och ont. Men jag ångrar det inte för en sekund, jag har aldrig haft så skoj och brunnit så mycket för det jag gör som nu!”

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör?


“Det sämsta rådet jag fått är att jag som ledare bör tänka på hur jag ser ut, vad jag har på mig, hur höga klackarna ska vara eller hur perfekt eller inte perfekt håret ska vara kammat. I slutändan är det enda som räknas vad du presterar och hur du behandlar andra människor. Om du är man eller kvinna, svensk eller utländsk, snygg eller ful eller vad du har på dig, är helt irrelevant”.

7. Vad är den mest lyckade förändringen du genomfört och varför funkade det?


“Det är så sjukt viktigt att du kan mäta och följa upp din organisation. Att införa tydliga mål och att du följer upp dessa är helt vitalt för hur väl du lyckas. Varje gång jag lyckats konkretisera medarbetares mål och hittat relevanta KPI:er har det inneburit en extremt stor uppsida. Plötsligt springer alla mot en tydlig riktning, det blir lättare att belöna rätt personer och man kan jämföra prestationer på ett rättvist och relevant sätt”.

8. … och den minst lyckade?


“Att införa fler chefslager. Om du kan undvika det, undvik det! Det innebär i de flesta fall att du kommer längre från affären, det blir mer internfokus och mindre fokus på affären. Överlag, undvik byråkratiträsket om du kan!”

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?


“Oj, ja det är så klart beroende av vad som föranlett att vi hamnat där och hur det går för våra andra marknader och konkurrenterna på samma marknad. Jag skulle nog inte avgå förutsatt att vi lyckas i övrigt. Överlag så är det människorna i ett bolag som skapar värdet, har du inte rätt människor ombord så kan du hälsa hem. Så jag skulle nog ha säkerställt att vi hade rätt landschef på plats, sen kan man ju tycka att det borde utvärderats snabbare än efter tre års tid…”

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?


“Att säga upp personer som jag inte tror kommer vara det bästa för bolagets framtida resa. Beslutet som sådant är kanske inte det svåraste men att verkställa beslutet är alltid sjukt jobbigt”.

11. Hur reagerar du på negativ stress och när hände det senast?


“Jag kan bli kort i tonen, sjukt fokuserad och får tunnelseende. Det hände senast idag faktiskt, vi har en kund som är med i ett beta-test av ny teknik och när det uppstår buggar som påverkar kundens verksamhet blir jag superstressad, speciellt när man samtidigt har 1.000 andra parallella grejer på agendan”.

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?


“Då återinvesterar jag allt och köper fler aktier i Bookatreat”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?


“Med en blowdry och champange!”

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?


“Att inte lyckas. Det har alltid varit min största drive, det finns inte för mig att inte lyckas, rädslan för ett misslyckande är nog min främsta drivkraft och därifrån kommer driften att lyckas”.

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?


“Att hitta rätt människor. Rätt människor är alltid nyckeln till framgång”.

16. Vad gör du om tio år?


“Jobbar fortsatt med Bookatreat och med utrullning på fler marknader”.

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och vad vill du veta?


“Malin Torstensson, vd på Fitness Collection, en startup som aggregerar alla gym i ett medlemskap och en app. Jag skulle fråga henne hur hon och hennes man som driver Lifesum lyckas prata om något annat än jobb vid middagsbordet…”

Läs mer