Gick från 0 till 90 miljoner på fem år – nu säljs viralsajten Newsner

Newsner

Johan Rikner, vd för Nyheter365 samt Richard Julin, koncernchef för Mediaplanet. Foto: Tobias Ohls/Appelberg

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Bolaget bakom en av Sveriges största viralsajter säljs. Newsner kliver nu in hos Mediaplanet.

Ett tag stod de som spö i backen i Sverige. Både Expressen och Aftonbladet sjösatte sina viralsajter Omtalat och Lajkat i jakt på att hämta hem klick i massor till låg kostnad.

Lite vid sidan av klev den oberoende utmanaren Newsner fram. Och det svenska bolaget bakom sajten har varit något av en framgångssaga. Sedan starten 2012 har Nyheter 365 växt kraftigt varje år.

Omsättningen 2016 landade på 89,9 miljoner kronor, med ett resultat på 5,9 miljoner kronor. Inte illa pinkat av ett nystartat mediebolag.

Nu säljs Nyheter365, som samtidigt byter namn till N365 Group. Köpare är Mediaplanet, som köper aktierna från bolagets nio grundare.

”Vi har har fått förfrågningar från ganska många bolag, men det har inte känts som att någon har matchat förrän nu”, säger Johan Rikner, vd och medgrundare till Nyheter365.

Mediaplanet jobbar med content marketing, via egna sajter och mediepartners, och finns på 16 marknader runt om i  Europa och i USA. Tanken är att Nyheter365 ska kunna växa snabbare genom att jobba tillsammans med Mediaplanet, som i sin tur kan använda den sociala räckvidd som Nyheter365 har för sina kunders räkning.

Nyheter365 ska nu etablera sig på fler marknader internationellt.

”Nu lägger vi i nästa växel, vilket känns jättekul”, säger Johan Rikner.

Förutom Newsner driver bolaget Sportbibeln och Ett gott skratt. Intäkterna kommer från kunder som vill utnyttja bolagets kanaler till att nå ut med native-annonsering.

Att uppskatta vad affären är värd är något knepigt, då det inte har skett några tidigare kända försäljningar av stora så kallade viralsajter i Sverige. En värdering på 10 gånger årsvinsten skulle ge en köpeskilling på knappt 60 miljoner kronor. Då bolaget uppisar stark tillväxt är det dock inte otänkbart att bolaget värderas högre.

”Jag kommenterar inte det”, säger Johan Rikner.

Läs mer