Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Pilloxas pillerask ska hjälpa miljontals människor världen över

Artikel bild
Eva Redhe har investerat i Pilloxa.

Pilloxa vill hålla koll på medicinen åt dig. Nu har bolaget fått in 2,5 miljoner kronor i riskkapital från bland annat ängelinvesteraren Eva Redhe.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

3000 svenskar uppskattas årligen dö till följd av felaktig läkemedelsanvändning och problemen kopplade till felaktig användning kostar samhället miljardbelopp. 

Pilloxa är ett företag som bestämt sig för att förändra den dystra statistiken. De har utvecklat en plattform där den första produkten är en medicinbox som kopplas till mobilen och larmar dig eller anhöriga om du glömmer att ta din medicin.

Till hösten startar pilottester och kliniska studier på fem sjukhus runt om i Sverige. Genom den datan tänker Pilloxa visa på hur plattformen underlättar medicineringen. 

"Vårt huvudsyfte är att hjälpa människor till ett bättre liv relaterat till deras medicinering", säger Per Nilsson som grundat bolaget tillsammans med Francesco Mazzotta, Helena Rönnqvist och Viktor Eriksson.  

Nu har Pilloxa genomfört en nyemission på 2,5 miljoner kronor där ängelinvesteraren Eva Redhe, som tidigare gått in med 1 miljoner kronor i Pilloxa, deltog i rundan.

Investerade gjorde även Fredrik Sjödin som tidigare gått in i bland annat Meduniverse och Thomas Eklund, tidigare ansvarig för Investors investeringar inom life science bolag .  

Pengarna kommer att gå till pilottester, kliniska prövningar och en etablering på marknaden. Planen är att visa att produkten fungerar i en klinisk kontext för att sedan kunna skala upp under 2018. 

"Det här problemet finns över hela världen, och vi har ambitionen att hjälpa miljontals människor", säger Per Nilsson. 

Han berättar att yngre personer visat sig vara dåliga på att ta sina mediciner, och därför riktar man sig mot den gruppen. Produkten kommer initialt att distribueras till patienter via sjukhus genom läkemedels- och försäkringsbolag för en månadskostnad.

Framöver planeras ytterligare en finansieringsrunda för att skala upp mot fler patientsgrupper och länder.  

Nu satsar Pilloxa på att utöka personalstyrkan på sex personer. Förhoppningen är att informationen som genereras från medicinboxen bland annat ska kunna användas för att förutspå användarbeteenden och integreras med exempelvis e-hälsodatabaser och apotek. 

Per Nilsson hoppas nu att Pilloxa ska underlätta för såväl vården som användarna. 

"Kan vi förbättra det är vi otroligt nöjda, det är därför vi kliver upp på morgonen, för att hjälpa andra". 

Läs mer