Sök

Standout Capital slukar Linköpings-bolaget Exsitec – affär på över 100 miljoner

Fredrik Arnander och Jesper Linde

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nya techfonden Standout Capital blir storägare i konsultbolaget Exsitec.
"Ska ta bolaget till nästa nivå", säger styrelseordföranden Peter Viberg.

I början av året stängde Standout Capital sin första fond. Grundarna Fredrik Arnander, Klas Hillström och Erik Wästlund hade då lyckats få med sig bland andra Europeiska investeringsfonden och Tredje Ap-fonden som investerare i fonden som är på runt 1 miljard kronor.

Och nu har riskkapitalisterna börjat investera sina pengar. I förra veckan aviserades ett köp av medtech-bolaget BCB Medical och nu på måndagsmorgonen avslöjar Standout capital att ytterligare ett förvärv genomförts. Det är Linköpingsbolaget Exsitec som Standout Capital blivit majoritetsägare i genom att köpa 55 procent av aktierna.

Innan affären var grundaren Jesper Linde (27 procent) och affärsänglarna Peter Viberg (26 procent) samt Björn Lindskog (26 procent) största ägare i bolaget. Enligt ett pressmeddelande kommer ledningen och de gamla ägarna sitta på 45 procent av aktierna efter att affären är genomförd.

Exsitec är ett konsultbolag som säljer affärssystem och beslutstöd till medelstora företag. De senaste åren har bolaget vuxit kraftigt både av egen kraft och genom förvärv.

“Vi har växt från 30 miljoner till nästan 130 miljoner kronor i omsättning de senaste fem åren. Nu vill vi tillföra både finansiella muskler och expertis för att ta bolaget till nästa nivå”, säger styrelseordföranden Peter Viberg i en kommentar.

Den färska årsredovisningen för 2016 visar att omsättningen i fjol hamnade på 126 miljoner kronor (94 miljoner kronor) och resultatet efter finansiella poster blev 22 miljoner kronor (13 miljoner kronor). Någon prislapp anges inte i pressmeddelandet i samband med affären. Men konsultbolag med lika stark tillväxt och lönsamhet värderas normalt till mellan 15 och 25 gånger årsvinsten. Det indikerar ett värde på ett antal hundra miljoner kronor på Exsitec. Normalt gör Standout Capital investeringar på mellan 50 och 150 miljoner kronor.

Läs mer