Snart kan du kolla på de senaste biofilmerna hemma (lagligt)

Breakit - Snart kan du kolla på de senaste biofilmerna hemma (lagligt)

Trött på att vänta på den senaste storfilmen? Foto: Bertil Ericson/TT.

Finwire / Breakit

Apple och Comcast uppges förhandla med ledande filmstudios. Målet: Att släppa biofilmer på filmtjänsterna bara veckor efter premiären.

Filmstudios som Warner Bros och Universal Pictures överväger att göra sina filmer tillgängliga för digital nedladdning bara några veckor efter att de släppts på biografer. Det uppger källor till Bloomberg News.

Enligt uppgift har de två filmbolagen redan hunnit föra samtal med Apple och Comcast om att göra dem till distributörer av filmerna genom en on demand-tjänst för premiumfilmer, så kallad PVOD.

Detta går tvärs emot de samtal som filmbolagen haft med biograferna. De sistnämnda ska i hållna samtal ha gått med på att låta filmerna bli aktuella för tidig uthyrning på nätet, men krävt att de får dela på intäkterna från filmerna för tio år framöver. Filmbolagen har vägrat detta.

Walt Disney som är ledande studio i Hollywood har inte varit angelägna om att göra sina filmer tillgängliga för snabb uthyrning genom PVOD.

Bakgrunden till varför flera filmstudios trycker på att låta filmerna bli snabbt tillgängliga för uthyrning är för att intäkterna har rasat för DVD:er i samband med framkomsten av streamingtjänster som Netflix. Sannolikt spelar framväxten av illegela streamingsajter världen över även in. 

Källor uppgav att ett tillkännagivande om digital uthyrning genom ett samarbete mellan filmbolagen och Apple och Comcast kan komma så tidigt som i början av nästa år. Aktierna för de största biografkedjorna i USA rasade med mellan 3-8 procent i fredags.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER