Spotify-aktien på all time-high – då passar storägare på att sälja

Breakit - Spotify-aktien på all time-high – då passar storägare på att sälja

Martin Lorentzon, medgrundare Spotify. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Kursen går som en raket inför börsintroduktionen.

Stalltipset är att Spotify noteras på New York-börsen i slutet av året eller i början på nästa – men redan nu pågår handeln för fullt i aktien. Det är i den så kallade gråhandeln där affärer görs upp mellan köpare och säljare med hjälp av mäklarfirmor som bland annat Pareto och GP Bullhound.

Eftefrågan på Spotify-aktier har formligen exploderat under våren och sommaren efter att värdet på aktien stått och stampat under flera år. Vi på Breakit rapporterade i juni att aktien handlades till en kurs runt 3000 dollar och nu uppger brittiska Sky News att de senaste avsluten ligger på 3400 dollar. Det innebär att bolaget nu värderas till cirka 14,5 miljarder dollar eller nästan 120 miljarder kronor. 

Någon officiell statistik på Spotifys aktiekurs finns inte men så vitt Breakit kan bedöma så handlas bolaget nu till rekordnivåer. Bakom det stora intresset för Spotify-aktien finns flera faktorer. Viktigt är att Spotify de senaste månaderna lyckats sluta nya avtal med flera av musikjättarna. Dessutom har streamingtjänsten Netflix gått mycket starkt på börsen sedan årsskiftet. Även om Netflix backat lite sedan i juni är uppgången i år dryga 30 procent. Investerare som följer Spotify har Netflix som ett viktigt jämförelseobjekt.

Samtidigt som Spotify-aktien klättrat uppåt i den innoficiella handeln så har flera av bolagets större ägare passat på att sälja ansenliga mängder aktier. Sky News rapporterar att fonder som rattas av investmentbanken Goldman Sachs sålt Spotify-aktier till ett värde av över 600 miljoner kronor (75 miljoner dollar) de senaste veckorna. Aktierna har sålts till kursens 3100 dollar. Det är stora försäkringsbolag och pensionsfonder som är investerare i fonden som nu alltså sålt Spotify-aktier.

Läs fler artiklar
LÄS MER