Tvingas hoppa av – efter att planerna på nätapotek läckt ut

Breakit - Tvingas hoppa av – efter att planerna på nätapotek läckt ut

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

"Det är inte förenligt med mitt jobb".

Det var i måndags som vi var först med att berätta att handelsjätten Axel Johnson-gruppen gör en storsatsning inom nätapotek. Ett bolag, Hubia, har startats för ändamålet och målsättningen är att på sikt bli en tung spelare på den svenska apoteksmarknaden som idag är värd över 40 miljarder kronor.

Efter avslöjandet valde Axfood (med Axel Johnson-gruppen som största ägare och där bland annat Willys och Hemlöp ingår) att gå ut och bekräfta planerna i ett pressmeddelande.

På fredagseftermiddagen skickade Axfood ut ett nytt pressmeddelande som en direkt konsekvens av att planerna på ett nätapotek nu konkretiserats. För i Axfoods styrelse sitter nämligen Apotekets vd Ann Carlsson. Hon tvingas nu lämna den platsen på grund av att Axfood i praktiken startar en konkurrent till hennes arbetsgivare Apoteket.

”Ann Carlsson har i dag meddelat att hon på egen begäran och med omedelbar verkan lämnar sitt styrelseuppdrag i Axfood AB. Orsaken är Axfoods planer på att starta apotek på nätet”, skriver Axfood i pressmeddelandet.

Ann Carlsson kommenterar själv avhoppet så här:

”Som vd för Apoteket blir det fel att då även sitta i Axfoods styrelse. Jag har känt till planerna en tid, men varit noga med att inte delta i diskussionerna då frågan om ett nätapotek kommit upp. När nu Axfood bestämt sig för att gå in som en av tre delägare i det nystartade Hubia känns det därför naturligt att jag kliver av. Det är inte riktigt förenligt med mitt vanliga jobb som vd för Apoteket”.

Mia Brunell Livfors, styrelseordförande i Axfood AB, beklagar att Ann Carlsson lämnar styrelsen:

”Ann har med sin erfarenhet och sitt stora branschkunnande varit en stark och positiv kraft i styrelsen och därmed också bidragit till Axfoods mycket fina utveckling och starka resultat de senaste åren”, säger hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER