Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Apples vd fördömer nazi-attack – kritiserar Trump

Artikel bild
Foto: Apples vd Tim Cook. Foto: TT/John Wilcox/The Boston Herald via AP

Donald Trump får allt färre vänner i näringslivet. Senast att ta avstånd från hans uttalanden offentligt är Apples högste chef – i ett mejl till de anställda.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Tim Cook, vd:n för världens mest vinstrika mobiltillverkare, uppmanade på onsdagen till en "entydig" fördömelse av vit makt-demonstrationen i Charlottesville i USA.

Apple-chefen skrev också att han inte håller med USA:s president Donald Trump om att "många sidor" bidrog till våldet – snarare än bara vit makt-anhängarna.

Det rapporterar techsajten Recode, som har läst mejlet till de anställda. I brevet framgår också att Apple ska donera 1 miljon dollar vardera till två organisationer som arbetar mot rasism.

"Precis som för många av er, så är jämlikhet en av mina kärnvärderingar. De senaste dagarnas händelser har varit djupt bekymmersamma för mig, och jag har pratat med många medarbetare på Apple som är ledsna, arga och förvirrade", skriver Tim Cook till de anställda.

Det var under den gångna helgen som en stor vit makt-demonstration anordnades i Charlottesville i den amerikanska delstaten Virginia. En 20-årig nazist-sympatisör körde en bil genom folkmassan, och dödade en motdemonstrant – en händelse som har orsakat stor upprördhet och debatt i USA.

Efter Donald Trumps uttalande om "många sidor" och hans ovilja att fördöma vit makt-anhängarna har flera tunga vd:ar lämnat presidentens två näringslivsråd, som har satts upp för att ge honom bättre insyn i storföretagens bestyr. Donald Trump har svarat med att lägga ner näringslivsråden helt och hållet.

Läs mer