Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Spotify om vit makt-musiken: “Har tagit bort många av banden nu"

Artikel bild

Den svenska musiktjänsten Spotify vidtar åtgärder mot vit makt-musiken på plattformen.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Under onsdagen kunde vi berätta att det svenska musikbolaget Spotify låter vit makt-musik spridas via sin plattform. Totalt rör det sig om minst 37 band, rapporterade sajten Digital Music News, som stod bakom granskningen.

Vad Spotify själva har för riktlinjer när det kommer till den här typen av frågor var vid publiceringstillfället oklart.

Nu tar Spotify bladet från munnen och meddelar att många av banden som uppmärksammats i granskningen nu har tagits bort.

I ett mejl till Breakit skriver musikjätten följande:

"Musiken i vår katalog kommer från hundratusentals olika skivbolag och aggregatorer över hela världen, det är också dessa som ansvarar för innehållet som de levererar. Olagligt innehåll eller material som uppviglar till hat eller våld gentemot ras, religion, sexualitet eller dylikt, tolereras inte på musiktjänsten. Spotify vidtar omedelbart åtgärder för att bedöma och ta ner materialet så snart det uppmärksammats."

"I samband med att vi har blivit uppmärksammade på detta innehåll, har vi tagit bort många av de band som identifierats, medan vi omedelbart granskar resten."

I grunden påminner diskussioner likt denna om debatten kring Facebooks spridning av fejk-nyheter.

Å ena sidan: Plattformsbolag (Google, Facebook, med flera) ser gärna sig som själva som fria och öppna plattformar, och att det inte är deras roll att styra över innehåll.

Å andra sidan: Om plattformarna sprider ett budskap som är hatiskt, eller i vissa fall till och med rasistiskt, bidrar de till att den typen av budskap når ut.

Nu står det åtminstone klart vilken sida Spotify väljer. 

Läs mer