Sök

Vit makt-musik på Spotify – de drar in pengar via musiktjänsten

Spotify

Högerextremister i Charlottesville Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Granskning avslöjar att det svenska techbolaget hjälper minst 37 band att sprida vit makt-musik.

I helgen genomfördes ett mycket uppmärksammat och kontroversiellt vit makt-möte i Charlottesville, Virgina i USA. En motdemonstrant kördes ihjäl av en bilist med nazistsympatier och Virginias guvernör har utlyst undantagstillstånd.

Sedan dess har debatten kring allt från Trumps reaktioner till de högerextrema rörelsernas framfart gått het.

Nu har sajten Digital Music News tittat närmare på vitmakt-musikernas etablering på nätet – och närmare bestämt på den svenska musikjätten Spotify. Enligt sajten finns det idag 37 stycken band som definieras som vitmakt-musik tillgängliga på tjänsten.

Vi på Breakit är av uppenbara skäl inte speciellt bevandrade i vitmakt-rörelsens musik, men banden (du hittar hela listan nedan) identifieras som högerextremistiska i samband med granskningen “The Bands: Hate on Itunes” från 2014. Den gången var det Itunes som granskades.

Bakom granskningen står magasinet The Intelligence Report, som är en del av den ideella människorättsorganisationen The Southern Poverty Law Center. SPLW jobbar med att “kartlägga hatgrupper och andra extremister i USA och avslöjar deras aktiviteter”.

Frågan är förstås: Vilket ansvar har plattformsbolag som Spotify för vad som publiceras på plattformen?  I grunden är det en diskussion som påminner om debatten kring Facebooks spridning av fejk-nyheter.

Å ena sidan: Plattformsbolag (Spotify, Google, Facebook, med flera) ser gärna sig som själva som fria och öppna plattformar, och att det inte är deras roll att styra över innehåll.

Å andra sidan: Om plattformarna sprider ett budskap som är hatiskt, eller i vissa fall till och med rasistiskt, bidrar de till att den typen av budskap når ut.

Uppdatering: Efter publiceringen av den här artikeln har Spotify återkommit till Breakit med en kommentar där de berättar att många av banden på listan nu är borttagna. 

"Olagligt innehåll eller material som uppviglar till hat eller våld gentemot ras, religion, sexualitet eller dylikt, tolereras inte på musiktjänsten. Spotify vidtar omedelbart åtgärder för att bedöma och ta ner materialet så snart det uppmärksammats", skriver bolaget i ett mejl till Breakit.

Du kan läsa hela Spotifys uttalande i frågan här.

Här är banden det rör sig om:
Ad Hominem
Baker’s Dozen
Battlecry
Blood Red Eagle
Broadsword
Chauves Pourris
Condemned 84
Dark Fury
Freikorps
Geimhre
Grand Belial’s Key
Granulosum
Kamaedzitca
Ken McLellan
Kill, Baby… Kill!
Kolovrat
Legion of St. George
Legittima Offesa
Prussian Blue
Ravens Wing
Seges Findere
Selbstmord
Skinfull
Skull Head
Standarte
The Spear of Longinus
Tattooed Mother Fuckers
Thunderbolt
White Knuckle Driver
Nokturnal Mortem
No Remorse
Berserker
Centurion
Bölzer
Hate Forest
Kolovrat
Endless Pride

Läs mer