Långivarna tvingar Spotify till förhandlingsbordet

Breakit - Långivarna tvingar Spotify till förhandlingsbordet

Finwire / Breakit

Hundratals miljoner kronor ligger i potten.

Riskkapitalbolaget TPG Capital planerar att dra igång formella samtal med Spotify om konvertering av obligationer i bolaget till aktier, rapporterar Sky News.

Bakgrunden är att Spotify lutar mot en så kallad direkt börsnotering. I det fallet utfärdar bolaget inte några nya aktier utan säljer bara befintliga.

För TPG:s del innebär en sådan åtgärd att Spotify avviker från fjolårets överenskommelse när man tillsammans med Dragoneer Investment Group köpte Spotify-obligationer för en miljard dollar. Enligt den skulle både TPG och Dragoneer ges rättigheten att få omvandla obligationer till aktier vid en börsnotering. Och ännu viktigare – de riskkapitalbolagen skulle få en rabatt på det pris som sätts på aktierna i samband med noteringen.

När Spotify nu vill dra sig ur den uppgörelsen vill såklart TGP och med största sannolikhet också Dragoneer ha en ersättning för att gå med på detta.

Om Spotify väljer att leva upp till den tidigare överenskommelsen med TPG och Dragoneer så innebär det högre kostnader då investmentbanker måste anlitas för att sköta processen. Avgifterna för en sådan mer traditionell börsnotering uppgår till flera hundra miljoner kronor. Väljer Spotify en så kallad direktlistning så slipper de dessa kostnaderna men kommer i gengäld tvingas betala en ersättning till TPG och Dragoneer. Huvudspåret är en direktlistning och det är därför TPG nu vill ta upp en diskussion om hur kompensationen ska lösas.

Läs fler artiklar
LÄS MER