Facebooks "Blocket-dödare" är här – låter dig kränga prylar gratis

Breakit - Facebooks "Blocket-dödare" är här – låter dig kränga prylar gratis

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Facebook lanserar nu sin Blocket-utmanare "Marketplace" i Sverige.

Förra året lanserade Facebook sin tjänst Marketplace, där användare kan köpa och sälja begagnade prylar direkt i Facebooks mobilapp. En tydlig och rak konkurrent till exempelvis Schibsteds vinstmaskins Blocket, som förra året omsatte drygt 913 miljoner kronor med en vinst på 470 miljoner kronor.

Nu står det klart att Facebooks nya tjänst, som sedan tidigare bara funnits på ett fåtal marknader, lanserar i Sverige och 16 andra europeiska länder.

Den nya funktionen, som lanseras under de kommande veckorna, kommer göra det möjligt för användare att kostnadsfritt ladda upp bilder på prylar och kläder som är till salu. Andra användare kan därefter söka runt bland annonserna och filtrera dem utifrån bland annat geografiska områden – i likhet med klassiska radannonssajter. 

“Det är enkelt att titta på köparna och säljarnas profiler, era gemensamma vänner och hur länge de har funnits på Facebook”, skriver Facebook, som ett argument för deras tjänst.

Att satsningen ligger rätt i tiden råder det ingen tvekan om. Under de senaste åren har en rad olika inofficiella köp- och säljgrupper startats på Facebook, med stor framgång. Gruppen “Köp, sälj och bortskänk i Stockholm stad” har exempelvis närmare 80.000 medlemmar, och idag finns det liknande grupper för såväla stora som små städer. 

Efterfrågan, att sälja via Facebooks plattform, tycks således redan finnas. 

Hur dessa grupper kommer att påverkas av Facebooks officiella satsning återstår att se.

Läs fler artiklar
LÄS MER