Tretti säger upp efter ägarbytet – storförlust ska vändas till vinst

Tretti.se
Tretti säger upp efter ägarbytet – storförlust ska vändas till vinst

Whiteaways vd och grundare Johannes Gadsbøll. Foto: Press.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Flyttar verksamheten till Danmark.

För lite drygt ett år sedan sålde Qliro e-handelsbolaget Tretti till konkurrenten Whiteaway. Då hade Tretti, som säljer vitvaror och hushållsapparater på nätet, under en längre tid varit något av ett sorgebarn för ägaren Qliro. Lönsamheten var skral och Qliro tvingades att redovisa en negativ resultateffekt på minus 105 miljoner kronor som ett resultat av avyttringen.

Av den färska årsredovisningen för 2016 framgår också att verksamheten i Trettio gått minst sagt knackigt. Omsättningen föll med över 20 procent till 578 miljoner kronor (bland beroende på att räkenskapsåret förkortats med två månader) och förlusten blev hela 38 miljoner kronor.

Storförlusten kan jämföras med det nollresultat som Tretti gjorde 2015 men då måste bilden också kompletteras. För sedan Whiteaway kommit in som ägare har flera strukturella åtgärder genomförts som kostat pengar på kort sikt men som kommer ge besparingar i långa loppet, bland annat har Tretti tagit över Whiteaways IT-system.

Ytterligare ett sätt för den nya ägaren att spara pengar är effektivisera lagerhanteringen och nu tas ett rejält grepp på det området. Det är Trettis lager i Jordbro utanför Stockholm som drabbas av stora nedskärningar. Totalt handlar det om 17 personer som varslas om uppsägning. De fick beskedet i slutet av juli.

”En del av dessa anställda kommer att bli omplacerade till bland annat vår kundtjänst men exakt hur många det rör sig om är inte klart. Vi förhandlar just nu med facket”, säger Whiteaways vd och grundare Johannes Gadsbøll.

Han är nöjd med utvecklingen i Tretti efter att förvärvet blev helt klart i höstas.

”Vi håller på att konsolidera den svenska delen i vår övriga verksamhet och där är lagret ett steg på den vägen. Vi har också fokuserat försäljningen till vitvaror och mindre elektroniska varor och skalat bort en del andra delar”, säger Johannes Gadsbøll.

Det kraftiga minusresultatet under fjolåret hoppas han snart kunna vända till ett positivt resultat.

”2017 blir klart bättre men jag kan inte säga om det blir vinst i år eller först nästa år”, säger Johannes Gadsbøll.

Lönsamheten bland försäljarna av vitvaror i Norden är pressad och Johannes Gadsbøll räknar med att konsolideringen bland aktörerna kommer att fortsätta:

”Vi har tidigare sett att starka e-handlare tar över företag som driver fysiska butiker. Det är en utveckling som jag tror vi kommer att se mer av framöver”, säger Johannes Gadsbøll.

Läs fler artiklar
LÄS MER