Efter uppköpet: Hälften av personalen varslas från Lekmer

BabyshopLekmer

Babyshops grundare Marcus Tagesson och Linn Tagesson. Foto: Press

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Ett 30-tal personer varslas från e-handelsbolaget Lekmer, som tidigare i år köptes upp av Babyshop.

Detta enligt källor till Breakit. Babyshops medgrundare Marcus Tagesson bekräftar varslet. Varslen berör enbart personal på Lekmer, inte Babyshop.

Det var i april i år som Babyshop köpte leksakssajten Lekmer från e-handelskoncernen Qliro i en affär där Lekmer värderades till 90 miljoner kronor – ett reapris som kunde förklaras med bristande lönsamhet.

Nu ska lönsamheten alltså förbättras, genom rejäla nedskärningar.

“Det är inget roligt beslut att fatta, men ibland måste man våga vidta tuffa åtgärder. Vi har tittat över verksamheten och arbetat hårt med att få ut fulla synergier ur Lekmer. Det viktigaste för oss är att få ett lönsamt och hälsosamt bolag, och då behöver vi göra den här förändringen”, säger Marcus Tagesson, vd på Babyshop.

Han säger att Lekmer och Babyshop till viss del överlappar varandra i organisationerna, och att det därför blir möjligt att spara pengar genom att säga upp delar av Lekmers personal.

“Vi har ju köpt upp andra bolag flera gånger tidigare, och tycker att vi har en god kunskap om den här sortens processer. Vår metodik är att göra snabba förändringar i de företag som vi förvärvar, så även nu”, säger Babyshop-grundaren.

Marcus Tagesson säger att Lekmer i dagsläget har ett 60-tal anställda, och han bekräftar Breakits uppgifter om att det är ett 30-tal som nu varslas. Alla berörda tjänster finns i Stockholm.

I ett slag ska alltså antalet medarbetare halveras.

Enligt Marcus Tagesson är det ingen specifik del av Lekmer som ska skäras bort, utan det handlar om en bred nedskärning inom en rad olika typer av tjänster.

“Lekmers verksamhet i sig kommer inte att förändras till sin natur, utan den fortsätter som vanligt. Det här handlar helt enkelt om att vi behöver göra besparingar för att nå lönsamhet”, säger Marcus Tagesson.

När min Breakit-medgrundare Stefan Lundell skrev en analys om Lekmer-affären i april var slutsatsen, enligt källor med insyn, att Lekmer kommer att behöva säga upp personal i samband med en lagerflytt.

Läs mer