Google pumpar in 120 miljoner kronor i nanoteknikbolaget Glo

Breakit - Google pumpar in 120 miljoner kronor i nanoteknikbolaget Glo

Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Techjätten Google investerar 120 miljoner kronor i nanoteknikbolaget Glo.

Det rapporterar nyhetsbyrån Rapidus.

Glo, som är sprunget ur Lunds universitet, har utvecklat en metod för att tillverka lysdioder av nanotrådar. Bolaget satsade inledningsvis på belysningsbranschen, men har de senaste åren fokuserat på displayer för exempelvis mobiltelefoner och VR-headset. Tekniken benämns ofta som "Micro LED", och ger bland annat bättre kontrast och energieffektivitet än LCD-skärmar samt bättre ljusstyrka än OLED-skärmar.

De senaste åren har storspelare som Apple och Facebook köpt på sig mindre bolag inriktade på tekniken.

Nu står det klart att Glo har fått en ny storägare av samma kaliber. 

Enligt dokument som Rapidus har tagit del av ska giganten Google i tysthet ha investerat 15 miljoner dollar, motsvarande 120 miljoner kronor i bolaget. Investeringen gjorde i somras och ger Google 13 procent av aktierna i bolaget.

Bolaget har sedan tidigare tagit in stora summor riskkapital, från bland annat familjen Wallenbergs ägarbolag Foundation Asset Management och norska Nano Future Invest.

Totalt har 1,2 miljarder kronor nu investerats i bolaget, uppger Rapidus.

Det nya kapitaltillskottet är, vad det verkar, en del av en större finansieringsrunda. I den färska årsredovisningen, som Rapidus har tagit del av, skriver ledningen att Glo kommer att tillföras totalt 360 miljoner kronor. 

Glo har idag 40-anställda, där merparten arbetar från Silicon Valley i USA.

Läs fler artiklar
LÄS MER