Uppgifter: Nu ger sig Bonnier in i budstriden om Hemnet

Hemnet
Uppgifter: Nu ger sig Bonnier in i budstriden om Hemnet

Bonniers koncernchef Tomas Franzén

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Striden trappas upp om den svenska bostadssajten.

Dramatiken tilltar nu för varje dag i uppköpskarusellen kring Hemnet. För lite drygt en månad sedan lade den norska mediekoncernen Schibsted, som bland annat äger Blocket och Aftonbladet, ett bud på bostadssajten värt 1,5 miljarder kronor.

Men redan då kunde vi på Breakit avslöja att det fanns osäkerhet kring om affären skulle bli verklighet. Två av Hemnets ägare, Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet med vardera 25 procent av aktierna, blev helt tagna på sängen och ville inte ge något tydligt besked.

“Är det så här det brukar gå till? Vi hade ingen aning om att Schibsted förhandlade med de andra storägarna”, sa Fastighetsmäklarförbundets ordförande Pasha Sabouri till oss då.

I måndags kväll uppgav Dagens industri att styrelsen i Mäklarsamfundet inför sitt extra årsmöte gått ut och rekommenderat sina medlemmar att säga nej till Schibsteds bud.

Orsaken uppgavs vara att Mäklarsamfundets styrelse var rädda för att Schibsted i praktiken skulle få ett monopol på digitala bostadsannonser.

I stället förordades att Hemnet ska säljas till någon av de andra budgivarna som gett sig in i kampen efter att Schibsted lagt sitt bud.

På tisdagskvällen skriver nu Di att mediekoncernen Bonnier är en av de nya budgivarna.

“Vi kommenterar aldrig spekulationer om vår eventuella inblandning i affärsprocesser”, säger Bonniers kommunikationschef David Salsbäck till tidningen.

Enligt Di är en “lång rad riskkapitalfonder” också sugna på att köpa bostadssajten. En av dessa riskkapitalfonder ska vara Hellman & Friedman som bland annat äger den tyska sajten Scout24.

Den främsta orsaken till det stora intresset är förstås Hemnets dominerande ställning på den svenska bostadsmarknaden. Förra året såldes runt 170.000 annonser på sajten och budgivarna lockas av möjligheten att gradvis öka priserna och därmed vinsten.

Sedan tidigare har Hemnets två andra ägare, Swedbank Fastighetsbyrå och Svensk Fastighetsförmedling, tackat ja till Schibsteds bud. De två andra ägarna, Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet, måste dock också säga ja för att affären ska gå igenom.

Läs fler artiklar
LÄS MER