Alibaba är en av investerarna i svenska dejtingappen Tantan

Alibaba Tantan Dejting
Alibaba är en av investerarna i svenska dejtingappen Tantan

Alibabas vd Jack Ma och Tantans grundare Sophia Pan och Yu Wang. Foto: TT/Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Vem är din dröminvesterare om du driver ett företag i Kina? Alibaba, skulle nog många svara. Nu kan Breakit berätta att en startup med svensk grundare har fått in just den tech-giganten i ägarlistan.

I april kom nyheten att de svensk-kinesiska entreprenörerna Sophia Pan och Yu Wang fått in ytterligare en halv miljard i riskkapital till sin app Tantan.

Tjänsten har blivit en succé i Kina – en dejtingmarknad där “mamma ringer dig varje vecka för att fråga om du har hittat den rätte än”, enligt Breakits krönikor Tom Xiong.

I april berättade dock bolaget bara om två nya investerare: Videostreamingjätten YY och riskkapitalbolaget Genesis Capital.

Nu kan Breakit berätta om ytterligare en nybliven investerare i Tantan: Kinas techjätte Alibaba.

Nyheten bekräftas på en sajt som tillhör Tantans investerar-bolag P1.

P1 är ett företag som har satts upp för att hjälpa icke-kinesiska investerare att äga aktier i Tantan. P1 finns till eftersom det är krångligt för privatpersoner i till exempel Sverige att investera direkt i en kinesisk startup. Aktierna i P1 handlas via investmentbanker, som norska Pareto.

Den norska affärstidningen Dagens Næringsliv har också tidigare rapporterat om affären.

För de av er läsare som är inbitna techfantaster krävs knappast någon introduktion av Alibaba. Men för er övriga (och ni är minst lika välkomna som läsare!) kan vi meddela följande:

Alibaba är Kinas överlägsna dominant inom e-handel. Koncernen har också en rad andra verksamheter, som finansiella tjänster och investeringar i andra techbolag. Alibaba-gruppen omsatte cirka 190 miljarder kronor under det verksamhetsår som slutade i mars 2017, och bolaget växer med cirka 50 procent per år.

Läs mer här om du är nyfiken på varför entreprenörsparet bakom Tantan valde att starta bolag i Kina i stället för Sverige, efter att ha provat på både Rinkeby och Östermalm.

Läs fler artiklar
LÄS MER