Sök

Kompetensutvisningarna skadar flera bolag – Dynamo: "Häxjakt"

DynamoArbetstillstånd

Tayyab Shabab utvisades efter misstag från en tidigare arbetsgivare. Foto: Adam Wrafter / SvD /TT/ Erik Wisterberg.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Migrationsverkets kompetensutvisningar slår hårt mot svenska bolag, rapporterar Svenska Dagbladet som genomfört en enkätundersökning.

Breakit har tidigare rapporterat om programmeraren Tayyab Shababs kamp för att stanna i Sverige.

Migrationsverket har fattat beslut om att utvisa honom, eftersom hans tidigare arbetsgivare i Sverige inte betalat in hans pensionsförsäkring på rätt sätt. 

I veckan meddelade Tayyab Shabab att han förlorat hoppet om att stanna i Sverige, och lämnar för ett jobb i Berlin. 

Svenska Dagbladet rapporterar nu att den här typen av kompetensutvisningar ställer till stora problem för svenska it- och teknikbolag. Bland de 20 bolag som svarat på tidningens enkät uppger tolv av dem att de under det senaste året förlorat eller riskerar att förlora anställda på grund av avslag om förlängda arbetstillstånd eller permanent uppehållstillstånd.

Bland bolagen återfinns aktörer som Ericsson och Scania, men även mindre aktörer som Semcom och Dymano, företaget där Tayyab Shabab arbetade.

Dynamo riskerar även att bli av med ännu en medarbetare i form av systemutvecklaren Rameez Hussein som bott i Sverige i åtta år och fått avslag på sin ansökan om förlängt arbetstillstånd. SvD uppger att det rör sig om en försäkringsmiss från en tidigare arbetsgivare.

Dynamos vd Jörgen Eng beskriver situationen som fruktansvärd, dels för att företaget förlorar människor de lärt känna, men också för att branschen skriker efter kompetenta personer.

”Det känns som en häxjakt att man aktivt går in och letar problem i en yrkesgrupp som vi försöker rekrytera till Sverige”, säger Jörgen Eng till tidningen. 

Teknikföretaget Semcom har även de drabbats då en produktdesigner från Kina utvisats. Orsaken uppges vara att företaget låtit medarbetaren vara tjänstledig ett halvår för att ta hand om en sjuk anhörig.

Carl-Johan Hamilton som är vice vd för Ants, som tappat en teknikutvecklare, varnar för att systemet kan göra att arbetskraft avskräcks från Sverige samt att företagen kan dra sig för att anställa utländska medarbetare.

”I stället kanske företagen väljer att outsourca, alltså lägga ut sin verksamhet på bolag i andra länder”, säger han till SvD.

Breakit pratade tidigare i veckan med den utvisade programmeraren Tayyab Shabab om hans beslut att lämna Sverige. 

"Det är svårt att leva i en sådan här osäker situation. Jag känner inget hopp här, regeringen är inte intresserade av att fixa problemet", sa Tayyab Shabab. 

Läs mer