Sök

Hon säljer svenskt molnbolag – nu hägrar nya tech-investeringar

Axel Johnsson-gruppenNovaxMolntjänst

Axel Johnsons styrelseordförande Caroline Berg. Foto: Axel Johnson.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Axel Johnsons investmentbolag Novax säljer sin storpost i moln-bolaget Medius tillsammans med övriga ägare.
”Tech är absolut intressant”, säger Novax-vd:n Eric Persson som blickar mot nya investeringar.

Det svenska moln-bolaget Medius, som utvecklar lösningar för elektroniska fakturor, säljs till det amerikanska riskkapitalbolaget Marlin Equity Partners.

Det är Axel Johnsons, som rattas av styrelseordföranden Caroline Berg (bilden), investmentbolag Novax som säljer sitt innehav tillsammans med det nordiska riskkapitalbolaget Innovationskapital och ett antal mindre ägare.

Genom Medius tjänst får du fakturan digitalt och den kan sedan scannas, matchas mot ordrar och godkännas i mobilen. 

”Jag ser det som en positiv möjlighet för Medius att ta nästa steg på utvecklingsstegen med Marlin som ägare. Det är en partner som har muskler", säger Medius vd Per Åkerberg. 

Under förra året omsatte Medius närmare 235 miljoner kronor och gjorde en förlust på 14,6 miljoner kronor. Det var för tre år sedan som man svängde om affärsmodellen. Istället för att sälja per licens hyr man nu ut plattformen över 36 månader, vilket gör att kunderna betalar per månad istället för den tidigare klumpsumman. Något som medför att koncernen visar minussiffror, enligt bolaget. 

”Det gör att vi får en väldigt trevlig ackumulerande intäkt över tid”, förklarar Per Åkerberg som berättar att bolaget vände till lönsamhet sista kvartalet förra året.

Han vill inte ge några prognoser för 2017.

”Vi växer väldigt starkt just nu, vi gör en tillväxt långt över 30 procent om man jämför med förra året”", säger Per Åkerberg. 

Medius grundades 2001 och bolaget har i dag 220 anställda med kontor i flera länder. Bland de runt 2000 kunderna återfinns aktörer som ICA, Intersport, Marc Jacobs och Toyota. 

För sex år sedan gick Novax in i bolaget. Under åren har man successivt ökat sin innehav, och har fram tills nu varit den största ägaren med ett innehav på knappt 40 procent.

Eric Persson, vd för Novax, förklarar att man under de senaste åren varit med och byggt upp Medius och affärsmodellen till vad den är i dag.

När Medius nu förbereder sig inför en ökad internationell expansion känner man att det är rätt tid att lämna över huvudägarskapet. 

”Medius hamnar i händerna på en aktör som har branscherfarenhet och geografisk närvaro i både Europa och USA och kan hjälpa Medius vidare på den fortsatta tillväxtregionen, säger Eric Persson.

Prislappen på affären är inget vd:n vill avslöja, men visst har investeringen gett valuta för pengarna.

”Bolaget har haft en stark utveckling och vi har byggt en stabil bas för den fortsatta tillväxtresan”, säger Eric Persson.

Måler är att Novax ska bli mycket större än man är i dag.

”Vi har lite grejer på gång. Vi spänner en båge där vi kommer att expandera både teamet och det investerade kapitalet. Det här affären stärker också vårt resultat inom mjukvarubolag, säger Eric Persson. 

När Novax jagar nya investeringar är det starka entreprenöriella tillväxtbolag inom växande segments som står i fokus. 

”Vi letar efter bra bolag och unika produkter, men också väldigt starka individer som vi kan hjälpa att ta nästa steg. Exakt vilken bransch är inte huvudfokus", säger Eric Persson och fortsätter; 

”Mycket av tillväxten hittar vi inom tech-sektorn, så tech är absolut intressant”.

Värderingen på många tech-bolag har gått upp, och Eric Persson konstaterar att kraftigt växande bolag alltid kommer att vara högt värderade.

”Sedan finns det olika faser. För en aktör som Novax kan man inte heller sitta still, det gäller många investerare, investerar man i bolag som är lite mindre kommer man att växa ikapp."

Eric Persson välkomnar intressanta bolag att pitcha.

”Tech gillar vi”.

Läs mer