Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Snillebolaget Exensor säljs till Bertin – för en halv miljard kronor

Artikel bild
Foto: Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT.

Det Lundabaserade företaget Exensor, som utvecklar system för övervakning, köps upp av franska Bertin Technologies.
"Vi har hela tiden gjort saker som folk sagt att det inte går att göra", säger en av storägarna, Erland von Hofsten.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Det Lundabaserade företaget Exensor, som utvecklar sensorer för övervakning, har sålts till det franska bolaget Bertin Technologies. 

De tre storägarna bestående av det svenska riskkapitalbolaget Verdane, Marginalen Group och Erland von Hofsten säljer sitt innehav som utgör runt 70 procent av ägandet. Resten av aktierna är fördelade på ytterligare 16 småägare.

Exensor kunder återfinns i stora delar av världen och utgörs främst av försvarsorganisationer i Europa, exempelvis den svenska försvarsmakten.

Under förra året omsatte Exensor 154 miljoner kronor och gjorde en vinst på hela 55 miljoner kronor. Det framgår inte vad prislappen landade på men köparen Bertin, som arbetar inom samma nisch, värderas till runt 30 gånger sin vinst. Enligt uppgift till Breakit blir Exensors vinst i år lägre och därför hamnar prislappen på drygt en halv miljard kronor. 

En uppgift som företagets vd Christian Gravengaard avböjer att kommentera. 

Exensor grundades redan i början av 1980-talet. Ingenjören Per-Axel Uhlin tog patent på ett sensorsystem, och vid hans sida fanns Erland von Hofsten som senare kom att bli delägare i bolaget i början av 1990-talet. 2007 lämnade Erland von Hofsten posten som styrelseordförande och har haft en stor del i bolagets utveckling. 

“Det känns speciellt, och otroligt viktigt att sälja till ett företag som är i branschen och kan tillföra det som behövs för ytterligare internationell tillväxt”, säger Erland von Hofsten och fortsätter; 

“Det har varit en spännande resa, delvis jobbigt, men vi har hela tiden gjort saker som folk sagt att det inte går att göra”.

Per-Axel Uhlin har lämnat bolaget som sedan 2002 rattas av den danska vd:n Christian Gravengaard, vid den tidpunkten utgjorde den svenska militären företagets enda kund. Mycket har hänt sedan dess. 

"Därefter har vi utvecklat vår internationella marknad både på militär- och civilsidan", berättar Christian Gravengaard. 

Det stora genombrottet kom 2004 när lilla Exensor, i konkurrens med flera av branschens ledande aktörer, landade ett stort avtal på 200 miljoner kronor med den tyska militären. 

"Vi var runt tio anställda och fick kontraktet vilket är väldigt ovanligt för ett sådant litet företag. Vi vann för att vår teknik var ledande och för att vi var ett företag som kunde anpassa oss", säger Christian Gravengaard.  

Christian Gravengaard sitter kvar som vd och uppger att försäljningen inte kommer innebära någon förändring för de runt 40 anställda.

Exensors system använder marksensorer, infraröd värme och radar för att upptäcka intrång i exempelvis infrastruktur eller skyddsvärda platser.

Christian Gravengaard förklarar att hjärtat i systemet är själva nätverket, som kopplar sensorer och kameror till varandra. Sensorerna kan exempelvis upptäcka rörelser, och skilja människor, djur och objekt från varandra.

Andra tekniska lösningar är integrerade radars som gör att sensorerna vaknar vid rörelse och automatiskt riktar kameror mot inkräktare, eller uv-ljus som reagerar och riktas mot platser. Lösningar som exempelvis kan underlätta för militärer i fält eller på camp.    

Genom Bertin Technologies, som är specialiserade på kamerateknik, hoppas Exensor kunna stärka sin position samt dra nytta av nya ägarens nätverk. 

"Speciellt i USA, Asien och Mellanöstern. Den tekniska kapaciteten och försäljningen kommer att öka och sammanslagningen kommer att förbättra våra marknadsmöjligheter", säger Christian Gravengaard. 

Det var för drygt ett år sedan som ägarna tog beslutet att sälja Exensor, och flera aktörer har varit intresserade, uppger Christian Gravengaard. 

"Det är mycket framtida tillväxt i sektorn, både inom militären och nationell säkerhet". 

Han menar att det osäkra omvärldsläget är en av anledningarna till att Bertin köper upp bolaget. Tekniken kan bland annat användas för att skydda miitäranläggningar, flygfält och soldater på fält. Systemen används även för gränskontroller och övervakning av kritisk infrastruktur. 

"Sensorer och kameror är vår expertis och det är ett område som kommer växa mycket de kommande åren. Det är en av anledningarna till att det var rätt att sälja bolaget, vi kommer in i större kontrakt och behöver en bättre infrastruktur för att kunna leverare till kunderna". 

Läs mer