General Atlantic har sålt alla sina aktier i Klarna – här är förklaringen

Breakit - General Atlantic har sålt alla sina aktier i Klarna – här är förklaringen

T.h: Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

För bara några månader sedan var General Atlantic betalbolaget Klarnas näst största enskilda ägare. Nu visar det sig att bolaget sålt hela sitt innehav.

2011 köpte det amerikanska riskkapitalbolaget General Atlantic (GA) sina första aktier i Klarna.

“Klarna håller i rask takt på att bli Europas mest betrodda betalsätt”, skrev man då om det svenska bolaget.

GA gjorde en följdinvestering 2014 och har sedan dess suttit på ungefär 14 procent av aktierna i bolaget.

Det senaste halvåret har man dock kunnat se tecken på att storägaren är på väg att dra sig ur. Bit för bit har man sålt delar av sitt innehav. Först släppte man in tyska Tengelmann ventures, som fick köpa aktier för drygt 200 miljoner kronor. Då hade GA fortfarande kvar aktier värda drygt 2 miljarder kronor.

Bolaget fanns sedan med på säljarlistan både när den danske modekungen Anders Holch Povlsen och riskkapitalbolaget Permira köpte aktier för miljardbelopp.

Nu uppger källor med insyn i gråhandeln i Klarna att General Atlantic sålt hela sitt innehav.

Exakt hur mycket pengar fonden dragit in på affären är inte helt tydligt. Första gången bolaget köpte in sig rapporterade sajten Techcrunch att Klarna värderades till strax under en miljard dollar. När man nu säljer ligger hela bolagsvärdet på 2,25 miljarder dollar.

Att General atlantic gjort en investering på okänd värdering där emellan gör uträkningen mer komplicerad men man kan räkna med att riskkapitalbolaget gjort någonstans mellan 2 och 2,5 gånger pengarna på sin investering.

Varför väljer man då att sälja nu?

En del av förklaringen är att GA helt enkelt helt enkelt varit delägare länge. Man har suttit på sina aktier i sex år. Många riskkapitalbolag som investerar i tidiga faser har ofta en investeringshorisont på tre till fem år.

En annan något mer kittlande förklaring är en parallell investering GA gjort i en av Klarnas globala konkurrenter.

Det handlar om Hollands största startup Adyen. Bolaget har skapat en stor plattform för e-handlare med en massa olika betallösningar integrerade. Där ingår bland annat Klarnas fakturalösning i Norden. Även om de två bolagen inte är ärkefiender i dagsläget håller det på att ändras.

Klarna tjänar idag sina pengar på fakturor och delbetalningar, men produkten man presenterar för handlare och konsumenter är Klarna Checkout – som är just en betalplattform, lite i stil med Adyen.

Nyligen kunde Breakit berätta om Klarnas arbete med att bygga en global checkout där man i dagsläget kan ta emot kortbetalningar från ungefär 160 olika länder. Det är ytterligare ett steg mot att utmana Adyen.

General Atlantic investerade i Adyen 2014. Strax innan investeringen gick Adyen, enligt en av Breakits källor, om Klarna både gällande tillväxt och lönsamhet.

“När man byter bil så gör man inte det bara för att byta. Det sker av en anledning”, säger källan.

General Atlantic har avböjt att kommentera försäljningen av sina Klarna-aktier.

Läs fler artiklar
LÄS MER