Sök

Superdoldisen Recorded future växer snabbt – dubblade antalet kunder förra året

Recorded Future

Christopher Ahlberg håller stenkoll på the dark net. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

IT-säkerhetsbolaget Recorded future växer vidare. Nu har bolaget börjat få fäste i Europa.

Recorded future lyfts ofta fram som ett av Sveriges coolaste techbolag. Genom sin programvara kan bolaget lyssna av “the dark web” – som kortfattat kan beskrivas som den delen av internet som inte dyker upp vid googlesökningar.

Tanken är att hjälpa företag och underrättelsetjänster att följa vad som händer exempelvis på olika hackerforum för att vara bättre förberedda på framtida cyberattacker. Bolaget har bland annat fått in riskkapital från Google ventures och In-Q-Tel – amerikanska CIA:s riskkapitalbolag.

Kundlistan är hemlig men det handlar bland annat om stora sociala medier och världens största underrättelsetjänster.

Nu ger bolagets svenska årsredovisning en sällsynt inblick i hur utvecklingen i bolaget går.

Omsättningen och resultatet som redovisas ger i sig inga tydliga signaler. Inom omsättningen ryms nämligen även internfakturering inom bolaget, eftersom mycket av utvecklingen sker i Göteborg.

“Den viktigaste delen av den här redovisningen är att vi har sett en stor ökning i EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika reds. anm.). Vår europeiska omsättning gick upp jättebra. Vi har även fått våra första kunder i Asien”, berättar Christopher Ahlberg, vd på Recorded future.

Varför har det gått så bra i Europa nu?

“Marknaden i Europa har varit två år efter USA på detta. Det är så med nästan all enterpriseteknologi. England och Tyskland har klickat ordentligt nu”, säger Christopher Ahlberg, som samtidigt förtydligar att 75 procent av kunderna är i USA.

Trots sina svenska rötter har bolaget en väldigt begränsad närvaro i hemlandet.

“Vi är jättestolta över att ha vår utveckling i Göteborg men försäljningsmässigt är det extremt osvenskt. Vi har två svenska kunder och 173 på andra ställen”, säger Christopher Ahlberg.

Enligt källor till Breakit är Försvarsmakten en av kunderna. Det vill dock vare sig Christopher Ahlberg eller Försvarsmaktens pressavdelning bekräfta.

“Tyvärr är det så att vi kommer rakt in i ett område som är väldigt känsligt. När det gäller IT-säkerhet kommenterar vi ingenting huruvida vi jobbar med någon eller inte”, säger Nemo Stjernström på Försvarsmakten.

En intressant detalj som Christopher Ahlberg delar med sig är att bolaget dubblat antalet kunder från ungefär 80–90 till 175 under förra året.

Det är bland annat en effekt av att bolaget har breddat sitt fokus lite.

“Vi har sett att våra kunder inte bara finns bland de allra största jättarna utan även lite längre ned bland mindre storföretag”, säger Christopher Ahlberg.

Läs mer