Dokument avslöjar: Pewdiepie flyttar sina miljoner från Sverige

Breakit - Dokument avslöjar: Pewdiepie flyttar sina miljoner från Sverige

Felix "Pewdiepie" Kjellberg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jonas de Lange

Reporter

Omsättningen i Youtube-stjärnans svenska bolag sjönk från 75 miljoner till 7,5 miljoner kronor förra året.

Felix “Pewdiepie” Kjellberg är världens största youtuber med över 56 miljoner prenumeranter på sin kanal.

Populariteten har även blivit en ekonomisk framgång och i flera år har han dragit in tiotals miljoner kronor – främst på annonser till sina roliga klipp.

Varje år när bokslutet för Pewdie productions AB kommer är det julafton för svenska mediereportrar. Fläskiga rubriker om hur mycket han drar in är i princip garanterade.

2015 omsatte hans bolag Pewdie productions AB närmare 75 miljoner kronor och gjorde en vinst på hela 70 miljoner. Det ger en vinstmarginal på svindlande 93 procent.

Men under 2016 har något hänt. De redovisade intäkterna sjönk med hela 90 procent från året innan. Bolaget omsatte endast 7,5 miljoner kronor.

Vad beror då det här på?

Pewdiepie är fortfarande omåttligt populär bland sin målgrupp och det är inte särskilt troligt att i princip samtliga annonsintäkter skulle försvinna i ett svep.

I den här typen av fall är det oftast Ockhams rakkniv som gäller – det enklaste svaret är ofta det rätta. Numera finns nämligen flera brittiska bolag i Pewdie-koncernen. Eftersom superstjärnan själv bor i England är det troligt att det är där pengarna har hamnat.

I ett kortfattat mejl till Breakit bekräftar Felix Kjellberg misstankarna.

“Jag har min verksamhet i England eftersom jag bott här i några år nu.”

Hur mycket omsättningen i det brittiska bolaget landade på är tyvärr oklart än så länge. Men i förvaltningsberättelsen för det svenska bolaget skriver man följande:

"Bolagets intäkter har ökat väsentligt under året jämfört med föregående år genom ökad produktion av film och försäljning."

Erik Wisterberg bidrog med rapportering till den här artikeln.

Läs fler artiklar
LÄS MER