Harald Mix slaktar värderingen i streamingbolaget Flow Network

Flow NetworkNorrköpings Tidningars Media AB

Harald Mix, grundare av Altor och majoritetsägare i Flow Network. Foto: TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Streamingplattformen Flow Network har tagit in ungefär 50 miljoner kronor i riskkapital genom åren. Nu värderas bolaget endast till 10,2 miljoner kronor.

Flow Network har skapat en videostreamingplattform för lokaltidningar. Tanken är att tidningarna ska dela sitt innehåll med varandra och ta del av egenproducerat innehåll från Flow Network själva. Sedan delas annonsintäkterna baserat på videovisningarna på varje tidnings sajt.

Bolaget har genom åren tagit in ungefär 50 miljoner kronor i riskkapital, framför allt från två starka ägare: finansmannen Harald Mix och mediekoncernen Norrköpings tidningar media (NTM).

Under sina tre första år har bolaget dock inte lyckats få in några större intäkter.

Sedan starten 2014 har bolaget omsatt 1,6 miljoner kronor och gjort förluster på 52 miljoner kronor.

Enligt bolagets senaste årsredovisning tvingades man i början på 2017 upprätta kontrollbalansräkning eftersom pengarna i kassan tagit slut helt och hållet.

För att rädda bolaget från konkurs gjordes då en nyemission på drygt 10 miljoner kronor. Under åren har bolaget tagit in över 50 miljoner kronor totalt för att täcka sina förluster.

En pikant detalj i den senaste emissionen är värderingen på bolaget. Den slaktas totalt.

Genom en emission av 1 miljard aktier sjunker bolagets värdering från 33 miljoner kronor till 10,2 miljoner kronor – efter kapitalet som tillförts. NTM valde att inte delta i kapitalrundan. Det innebär att mediekoncernens ägarandel går från 26 procent innan emissionen, till endast en halv procent.

“Vi tyckte att vi hade stoppat in tillräckligt mycket för tillfället, sedan får vi se om vi kommer tillbaka. Jag vet att det fungerar väl i Flow nu. De ökar sin distribution och säljer mer reklam”, säger Lennart Foss, vd på NTM.

I bolagets årsredovisning framgår det att Harald Mix, genom sitt bolag Kallskär, äger strax under 88 procent av bolaget. Flytbryggan AB – grundarnas gemensamma holdingbolag – äger drygt 10 procent.

Det kan dock vara så att även Harald Mix har tröttnat på bolaget.

Dokument som Breakit har tagit del av indikerar nämligen att Metro-ägaren Christen Ager-Hanssen har visat intresse för att ta över Harald Mix:s ägande i bolaget.

Christen Ager-Hanssen bekräftar att han tittat på bolaget, när Breakit når honom.

“Vi har tittat lite på bolaget från ett investeringsperspektiv men vi har inte beslutat något kring det och har inga planer på det heller. Nu testar Metro deras tjänst som ren kund”, säger han.

Tittar Custos aktivt på att bredda mediedelen av sin portfölj?
“Det gör vi hela tiden, men vi satsar mest i Storbritannien. Vi jobbar mest med olika medietech-bolag och teknikbolag där och kommer göra fler förvärv internationellt”, säger Christen Ager-Hanssen.

Under året försattes Flow Networks dotterbolag Headweb i konkurs.

Headweb började som en helt fristående streamingtjänst som köptes upp av Flow Networks. Läs hela historien om Headweb – som kunde blivit ett svenskt Netflix – här.

Läs mer