Sök

Så mycket (eller lite?) kapital bränner hajpade vårdappen Kry

Kryvårdcentral

Krys grundare Johannes Schildt. Foto: Kry.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Den hajpade digitala vårdcentralen Kry omsatte 14,5 miljoner kronor förra året. Nu ställer man siktet på Europa, för att växa ännu snabbare.

Digitala vårdtjänsten Kry har skapat en plattform där du kan boka tid och träffa en läkare genom videomöten. Tjänsten tog i slutet av juni in runt 200 mijoner kronor i en runda som leddes av riskkapitalbolaget Accel med stöd från de tidigare investerarna Creandum, Index Ventures och Project A.

Nu kan Breakit avslöja hur det går för Kry, som precis lämnat in sitt bokslut till Bolagsverket. 

Under 2016 redovisade bolaget en omsättning på 14,5 miljoner kronor.

"Bolaget utvecklas enligt plan och vi ser en fortsatt stark tillväxt under det här året", säger Krys vd och medgrundare Johannes Schildt. 

Kry redovisar samtidigt en förlust på 10,7 miljoner kronor för 2016. Något som är kopplat till investeringar och produktutveckling, enligt Johannes Schildt. Det är inte ovanligt att startupbolag går med stora förluster i början för att kunna expandera snabbt. Med tanke på Krys stora finansiella muskler kan man nästan undra om det inte finns utrymme att växa i ännu snabbare takt.

"Det här är helt enligt plan", säger grundaren.

Det här är Krys första koncernbokslut. Vid starten arbetade man genom Webbhälsa och fungerade som en it-plattform som samarbetade med andra vårdgivare.

Sedan förra året är Kry en egen vårdgivare med egen personal genom dotterbolaget Digital Medical Supply Sweden. Tidigare i år lanserade Kry även sin lösning i Norge och Spanien. Eftersom de två utländska dotterbolagen startades 2017 redovisas ingen omsättning därifrån 2016.

Johannes Schildt vill inte ge några prognoser för 2017 men är övertygad om fortsatt tillväxt, och menar att vi kommer se resultat av etableringen i Norge och Spanien.

"Vi är tidigare i kurvan där än vi är i Sverige, men vi växer bra i båda de marknaderna", säger Johannes Schildt, som inte vill avslöja kundunderlaget.  

Konkurrensen mellan de digitala vårdcentralerna Kry och Min Doktor har trappats upp allt mer den senaste tiden. Nyligen backades båda aktörerna upp med runt 200 miljoner kronor var.

Kry använder nu sitt kapital till att bygga "en ännu starkare produkt mot patienter och läkare" samt för att nå ut på fler marknader, berättar vd:n. 

Ambitionen är att vara ledande inom sin sektor både i och utanför Sverige. Kry tittar mot etablering på flera europeiska marknader i nuläget, men vill ännu inte uppge vilka som är aktuella. 

Det är inte bara i Sverige konkurrensen är hård. Johannes Schildt pekar bland annat på de brittiska digitala vårdgivarna Push Doctor och Babylon Health som aktörer som kommit långt i utvecklingen.

"Vi är inte särskilt oroade för konkurrens, det kan vara bra att det finns flera aktörer som adresserar den här marknaden".

I redovisningen påpekar Kry att politiska beslut kan få påverkan för bolaget framöver. I våras kom ett hårt slag när Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beslutade att ersättningen för de digitala vårdbesöken halveras. 

Johannes Schildt säger att den minskade ersättningsmodellen såklart påverkar, men Kry fortsätter liksom innan att bygga tjänsten och rekryterar löpande. I dag arbetar runt 40 personer med Kry, utöver de runt 200 läkare som är knutna till tjänsten. 

"Vi fortsätter göra allt vi kan för att fortsätta leverera en högkvalitativ tjänst till våra patienter. Det låter vi ingen sänkt ersättningsmodell ändra på". 

Det har stormat kring både Kry och Min doktor efter en granskning som visade att vårdtjänsterna skrivit ut antibiotika utan tillräckligt underlag. 

Har ni sett över riktlinjerna efter granskningen? 

"Vi ser ständigt över våra riktlinjer och har rigorös kontroll över våra läkare och förskrivnigsgrader. Det gör vi löpande". 

Johannes Schildt  menar att allt fler blir öppna för den digitala vården, i dag förmedlar Kry över en procent av Sveriges läkarmöten inom primärvården.

Efter senaste tillskottet på 200 miljoner kronor finns inget behov av kapital, uppger Johannes Schildt, som vill fokusera på expansionen. 

"Det finns fortfarande väldigt många patienter runt om i Europa som inte har hög tillgänglighet till vård, och det vill vi verkligen ändra på", säger Johannes Schildt. 

Här berättar Kry-grundaren Josefin Landgård om när hon fick rådet att lämna Kry för att "springa så fort det går åt andra hållet". 

Läs mer