Niklas Adalberth säljer mer i Klarna – ny storägare kliver in

Klarna Betalningar
Niklas Adalberth säljer mer i Klarna – ny storägare kliver in

Niklas Adalberth, medgrundare av Klarna. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Klarna får en ny storägare när medgrundaren Niklas Adalberth och storägaren General Atlantic säljer ytterligare aktier.

I ett pressmeddelande skriver techbanken Klarna att man fått in en ny strategisk ägare i form av Permira – ett investmentbolag som förvaltar drygt 300 miljarder kronor totalt.

“Jag är jätteglad att ha en partner som Permira med oss med deras globala avtryck och starka expertis inom fintech och e-handel. Jag ser fram emot deras strategiska stöd under den fortsatta utvecklignen av Klarna”, säger Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd på Klarna.

Det handlar inte om någon nyemission utan det är befintliga aktier som byter ägare.

Säljare i affären är bland annat medgrundaren Niklas Adalberth och storägaren General atlantic.

Adalberth har under ungefär ett års tid successivt minskat sin andel i Klarna för att satsa på sin nya investeringsverksamhet Norrsken.

Tidigare har han bland annat sålt aktier till Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert och Daniel Wellington-grundaren Filip Tysander.

Tidigare i höst sålde både han och General atlantic aktier för att släppa in den danske modeprofilen Anders Holch Povlsen i ägarkretsen. Holch Povlsen investerade då ungefär 2 miljarder kronor i Klarna.

På Breakits scen i Almedalen i juni meddelade Adalberth att han äger strax under 10 procent av aktierna i Klarna.

Hur mycket Permira köper vill inte parterna uppge, men enligt uppgifter till Financial Times handlar det om 10 procent av Klarna som Permira betalar 250 miljoner dollar för, vilket motsvarar en värdering på hela Klarna på 20,5 miljarder kronor.

Den senaste tidigare kända värderingen på Klarna var på ungefär 19 miljarder kronor. Värderingen kan alltså ha ökat något, men sannolikt handlar det mest om förändringar i valutakurser.

Läs fler artiklar
LÄS MER