Sök

Bambora köptes av en fransk jätte – står Izettle näst på tur?

BamboraBetalningar

Johan Tjärnberg, vd på Bambora och Jacob de Geer, vd på Izettle. Foto: Press/Alexander Donka

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Låt oss reda ut vad gårdagens jätteaffär egentligen betyder – och vad den inte betyder.

På torsdagen kom beskedet att den franska betaljätten Ingenico köpte svenska Bambora för 14 miljarder kronor. Det kvalar helt klart in som en av de största fintech-affärerna i Sverige hittills.

Vi har pratat runt med branschkällor för att reda ut vad affären betyder.

Varför ska man egentligen bry sig om att ett betalbolag byter ägare?
Vad som händer i betalbranschen spelar stor roll för butiker, e-handlare och i förlängningen även för dig som konsument – eftersom all kommersiell verksamhet sker genom betalningar.

Vad förändras för Bambora och deras 700 anställda?
Inte särskilt mycket, enligt bolagets vd Johan Tjärnberg. Förutom att man nu kan växa på nya marknader med Ingenicos hjälp.

“Stora delar av det vi gör kommer se likadant ut men med en ännu större geografisk ambition”, sa han till Breakit under torsdagen.

Varför vill Ingenico köpa Bambora?
Ute i Europa äger Ingenico redan Bamboras del av värdekedjan – alltså kundrelationen med handlarna – men i Norden har man hittills bara agerat underleverantör och levererat kortterminaler till bland annat Bambora och konkurrenterna Payex och Nets.

20-miljardersbolaget Ingenico tar nu kontrollen över hela värdekedjan, även i Norden.

Vad säger affären om betalbranschen generellt?
“Det mesta man kan säga om det här är väl att det inte är särskilt otippat. Hela branschen i Europa är inne i en konsolideringsfas”, säger en högt uppsatt person på en av Bamboras konkurrenter.

Tidigare i år köptes Payex upp av Swedbank och Klarna köpte tyska Billpay.

“Hela marknaden går åt det hållet. Innan har det varit olika aktörer i olika delar av värdekedjan. Nu ser vi att exempelvis Swedbank måste längre ut i värdekedjan för att vara med och tävla”, säger en annan av Breakits källor.

Om alla bolag slås ihop, vilket är då nästa i kön?
Det är alltid svårt att säga. Men en potentiell kandidat är Izettle – bolaget som just nu rustas för en potentiell börsnotering. Införsäljningen inför en notering innebär alltid många investerarmöten – som inte sällan slutar med att bolaget köps upp i stället.

En annan uppköpskandidat, enligt en av Breakits källor är betalbolaget Nets.

"De har riskkapitalister som ägare. Hela deras idé är att sälja bolag. Tittar man på börsvärdet på Nets nu kommer de att ha gjort en bra affär om de säljer. Bambora-affären stressar nog aktörerna som är kvar", säger källan.

I och med Klarnas banktillstånd är det inte särskilt troligt att det bolaget köps upp i närtid. Sebastian Siematkowski och hans kolleger verkar ha planer på att driva verksamheten helt självständigt.

Så vem är den största vinnaren på affären?
Enligt Breakits källor är det säljaren Nordic Capital.

“Det är ett fantastiskt pris de har fått, måste jag säga. Med de siffror som rapporterats om Payex-affären (över en miljard kronor ) kan man konstatera att Payex var bra mycket billigare för Swedbank”, säger källan.

Den vanligen mycket välunderrättade tidningen Financial times rapporterade på torsdagen att Nordic capital gjorde fem gånger pengarna på sin investering i Bambora.

Läs mer