Servicefinders firande är över – vinsten störtdyker

Servicefinder Schibsted
Servicefinders firande är över – vinsten störtdyker

Servicefinder förmedlar bland annat hantverkartjänster. Foto: TT

Towe Boström

Reporter

Den nya ägaren Schibsted har redan pekat ut Servicefinder som en bromskloss. Nu kan Breakit avslöja exakt hur stort vinstraset är för sajten, som förmedlar tjänster inom bland annat bygg och städ.

Det var 2015 som Schibsted-ägda tjänsteförmedlaren Servicefinder gick med vinst för första gången – en rejäl ökning som landade på 32 miljoner kronor plus. 

"Det gör Servicefinder till branschens mest lönsamma företag", deklarerade företaget då på sin hemsida. 

Det var då. Nu, när bokslutet för 2016 just landat, är nog Servicefinder inte fullt lika ivriga att slå på stora trumman.

Vinsten på 32 miljoner kronor har nämligen störtdykt ned till 2,6 miljoner kronor. Under 2016 omsatte Servicefinder 59,2 miljoner kronor, ett tapp med 15 miljoner kronor mot året innan. 

Siffrorna kommer dock inte som någon överraskning eftersom ägaren Schibsted flera gånger pekar ut Servicefinder som en bromskloss.

I den senaste kvartalsrapporten konstaterar mediejätten att Servicefinder drar ned tillväxten inom affärsområdet Online Classifieds i Sverige, där också Blocket och Bytbil ingår. Där framgick dock inte vad Servicefinder gjorde för resultat 2016.

Utan Servicefinder hade det svenska affärsområdet nått en tillväxt med 3 procent under det andra kvartalet.

Det var 2011 som Schibsted gick in som majoritetsägare i Servicefinder. Sedan köpte mediejätten upp de sista aktierna i Servicefinder på hösten 2016. 

Martin Frey, affärsområdeschef på Schibsted, har tidigare förklarat tappet med att rut- och rot-lagstiftningen ändrats. Servicefinder förmedlar bland annat byggtjänster. 

“Tappet beror att det har varit färre kunder, vilket delvis beror på förändrade rot- och rut-regler som slog igenom 2015 och 2016", sa Martin Frey senast i maj. 

Mediejätten Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet och Blocket, har de senaste åren arbetat med en så kallad earn out-modell vid uppköp av andra företag.

Det innebär bland annat att entreprenörerna som säljer till Schibsted får olika mycket betalt beroende på hur hög vinsten blir sista året innan Schibsted tar över de sista aktierna.

Mot den bakgrunden är Servicefinders kraftiga vinstfall tämligen intressant.

Värt också att notera är att Breakit tidigare i år kunde avslöja att Servicefinder har dragit över 150 småföretagare inför domstol – något som lett till hård kritik.

Läs fler artiklar
LÄS MER