Bamboras vd efter storaffären: "Det är helt crazy"

Breakit - Bamboras vd efter storaffären: "Det är helt crazy"

Johan Tjärnberg, vd på Bambora. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

För tre år sedan hade han tre anställda och vad han själv tycker var ett töntigt bolagsnamn. Nu säljs hela kalaset för 14 miljarder.

På torsdagmorgonen kom nyheten att betalbolaget Bambora köps upp av det franska börsbolaget Ingenico. Prislappen landar på totalt 14,3 miljarder kronor för 100 procent av aktierna.

Bambora levererar betallösningar för både fysiska butiker och e-handel. De flesta svenskar köper förmodligen saker via Bambora varje månad, även om de inte tänker på det.

“Det är helt crazy nu. Jag åkte ner till Paris igår. Här på morgonen har det varit fullt upp med presskonferens och investerarmöte”, säger Johan Tjärnberg när Breakit når honom på telefon efter att affären blivit offentlig.

Han berättar att bolaget fått en rad uppköpspropåer från stora aktörer det senaste halvåret. Affären med Ingenico har han jobbat med i två månader.

“Vi har inte sökt någon ägarförändring utan det är folk som har kommit till oss. I en sådan här fas är det alltid skönt att komma i mål så man kan återgå lite till business as usual. Det tar mycket tid och kraft men samtidigt är det väldigt exalterande att tänka på vad vi kan göra framåt”, säger Johan Tjärnberg.

Han var själv med och drog igång Bambora tillsammans med riskkapitalbolaget Nordic capital i början på 2014.

Bolaget har på tre år gått från en idé till 2 miljarder i omsättning och 700 anställda.

“När vi började satt vi fyra pers på ett kontorshotell och kallade oss för Superpay. Det namnet tyckte vi var häftigt då”, säger Johan Tjärnberg och skrattar.

Han beskriver resan från Superpay till Bambora som “helt magisk” och menar att det till stor del beror på den svenska entreprenörsandan.

“Vi har triggats mycket av att se ett problem på marknaden som måste lösas. Men det är också flera bolag som triggar varandra. Betalbolag som Izettle, Klarna och Trustly är fantastiska bolag som hjälper och triggar varandra”, säger han.

Exakt hur mycket pengar som Nordic Capital har pumpat in i bolaget vill inte Bambora avslöja. Enligt Financial times beräkningar får Nordic capital ungefär fem gånger pengarna på sin investering i Bambora. Det indikerar att man investerat miljardbelopp i betalbolaget under åren.

Pengarna har bland annat använts i en aggressiv förvärvsstrategi. Inte mindre än sex olika betalbolag köptes upp till en början och slogs samman till att bli Bambora.

“Vi har också investerat 500-600 miljoner i teknik och produktutveckling. Jag är otroligt tacksam över det stöd jag fått från Nordic capital. Det har varit ett nästan oslagsbart ‘marriage’ (affärsäktenskap). Nu är det rätt tajming för oss att komma in i en ny konstellation”, säger Johan Tjärnberg.

Som en ny del av Ingenico-koncernen kommer Bambora att operera relativt självständigt. Varumärket kommer exempelvis att finnas kvar och man kommer att sitta kvar i Stockholm.

“Stora delar av det vi gör kommer se likadant ut men med en ännu större geografisk ambition. Med den här affären kan vi få ut mycket av våra produkter på nya marknader. Dessutom sitter Ingenico på en del teknologi, särskilt för mobilbetalningar som vi kommer kunna kombinera med våra egna tjänster”, säger Johan Tjärnberg.

Klart är att Nordic capital har gjort en mycket bra affär. Med drygt 90 procent av ägandet kammar riskkapitalbolaget nu hem över 12,6 miljarder på ett bräde.

Företagsledningen, som äger resten av aktierna, delar på över en miljard kronor. Johan Tjärnberg har dock inga planer på att förtidspensionera sig med sin nya säck pengar.

“Jag kommer återinvestera en stor del av mina aktier i Ingenico. Jag och resten av ledningen är fullt ut beredd att driva Bambora framöver”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER