Gammalt kompisgäng från förra IT-hajpen köper Hitta.se

Hitta.se
Gammalt kompisgäng från förra IT-hajpen köper Hitta.se

Från vänster: Pierre Siri, Stefan Tocca och Alexander Hannerlad. Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Gänget som köper loss Hitta.se lärde känna varandra 1996 under förra IT-hajpen. Nu vill de stöpa om företaget till mer av en bokningstjänst – och starta samarbeten med Hemnet.

I morse kom beskedet att mediekoncernen Schibsted säljer Hitta till en grupp entreprenörer, bestående av vd:n Alexander Hannerland, entreprenören Stefan Tocca och investeraren Henrik Persson.

När Breakit når Alexander Hannerland på tisdagsförmiddagen berättar han att Hitta till ganska stor verkar som ett självständigt bolag redan idag.

“Vi flyttade ut ur Schibsted-huset i Stockholm redan för tre år sedan, när det började bli trångt där. Vi ville bygga lite mer entreprenörsanda i bolaget så det passade oss bra”, säger han.

Hitta har också egna säljare till själva kärnaffären, sökordsannonsering, och ett eget teknik- och produktteam på 30 personer inklusive konsulter.

“Vi är redan ganska självgående. Nu blir det förändringar av positiv karaktär. Vi ska återinvestera vinsterna och utveckla bolaget”, säger Alexander Hannerland.

Varje månad levererar Hitta.se tre miljoner så kallade leads till kunderna, som vanligtvis är småföretag som tandläkare, rörmokare och skönhetssalonger. En “lead” innebär att en användare har ringt, mejlat, plockat ut en vägbeskrivning eller klickat sig in på kundens sajt via Hitta.

Alexander Hannerland säger att de nya ägarna ska satsa på att komma närmare själva köpet. I klarspråk innebär det att Hitta vill gå från att sälja annonser till att bli en bokningsplattform, så att företaget kan ta provision på till exempel 10 procent av affären.

“Vi levererar otroligt mycket värde. Men jag tycker att vi är lite dåliga på att ta betalt. Därför vill vi gå mer åt det hållet. Vi samarbetar redan idag med flera väldigt bra bokningssystem”, säger han och nämner Bookatable och Servicefinder som två exempel.

Det kan också bli aktuellt med samarbete med Hemnet, som i och med dagens affär till stor del får samma ägare som Hitta.

“Det vore verkligen kul med ett större samarbete med Hemnet. Kanske kan det bli enklare att få till efter den här affären, även om det förstås ska ske på strikt kommersiella villkor”, säger Alexander Hannerland.

Alexander Hannerland och Pierre Siri är delägare i Hitta sedan tidigare.

När nu Schibsted kliver av kommer alltså också Stefan Tocca in som ägare, tillsammans med investeraren Henrik Persson som också är storägare i Hemnet tillsammans med ovan nämnda Pierre Siri.

Det känns som att ni är lite ett och samma gäng som äger Hitta och Hemnet. Hur lärde ni känna varandra?
“Ja, lite så är det. Gänget lärde varandra redan 1996 när jag, Stefan Tocca och Pierre Siri jobbade på det som då hette Telia Infomedia Interactive, som var stort under den IT-era som var då. Det bolaget blev ju senare Eniro. Vi tre har jobbat ihop i ett gäng olika sammanhang sedan dess. Henrik (Persson) kom in först senare. Han är ju mer finansiellt bevandrad och en extremt bra kontakt på investerarsidan”, säger Alexander Hannerland.

Hur mycket betalar ni för Hitta?
“Det kommer vi inte att berätta. Men det är ett pris som bägge parter är väldigt nöjda med”.

Läs fler artiklar
LÄS MER