Neo skjuter lönsamhet på framtiden: “Helt fel väg att gå”

Breakit - Neo skjuter lönsamhet på framtiden: “Helt fel väg att gå”

Emil Eifrem är grundare till Neo Technology. Foto: Jonas de Lange

Towe Boström

Reporter

Malmö-grundade Neo Technology siktar inte på att bli lönsamma den närmaste tiden. Vd:n Emil Eifrem vill i stället fortsätta investera för att kunna tävla med världens största techbolag.
"Vi har gjort en procent av det vi vill göra", säger han.

Malmö-grundade Neo Technology, som tagit fram en databastjänst, har växt till en internationell storspelare med amerikanska handelsjättar som Walmart och E-bay på kundlistan.

Bolagets teknik hjälper bland annat till att se trender och köpmönster så att företag kan rikta sina erbjudanden till kunderna. Neos teknik används även för att kartlägga och förebygga exempelvis bedrägerier.    

Grundaren och vd:n Emil Eifrem befinner sig på Malmö-kontoret när Breakit får tag på honom. Den färska årsredovisningen för Neo Technologys svenska dotterbolag, Engine for Objects in Lund, visar att bolaget omsatte 58,8 miljoner under förra året. En ökning med 21 miljoner jämfört med 2015. 

Emil Eifrem vill dock inte fästa sig vid lokala siffror – det är det globala resultatet som är avgörande för Neo Technology. 

”Bolaget går bra i alla länder, men det är klart det finns lokala variationer. Det jag kan säga är att vi fortsätter växa väldigt snabbt", säger Emil Eifrem.

Han uppger att Neo årligen växt med 50-100 procent de senaste åren, men vill inte avslöja exakta siffror för bolagets globala omsättning och resultat. 

Det svenska dotterbolaget gjorde i sin tur en förlust på minus 42,8 miljoner kronor under förra året.

Under 2016 var hela koncernen på väg att bli kassaflödespositiv, men istället tog man in nytt kapital och ökade investeringarna för fortsatt tillväxt, berättar Emil Eifrem.

Han syftar på de 320 miljonerna som togs in i november förra året där investmentbolaget Greenbridge, som Hexagons vd Ola Rollén står bakom, tog den största posten.

"Jag kommer att se till att alltid ha så mycket pengar på banken att vi kan ta oss till kassaflödespositiva om vi vill och behöver", säger Emil Eifrem.

Neo Technology fick mycket uppmärksamhet när företagets teknik och data användes för att avslöja Panama-skandalen.

Enligt Emil Eifrem är Panama-avslöjandet bara början på resan.

"Vi har gjort en procent av det vi vill göra".

Emil Eifrem har tidigare flaggat för att Neo ska vara redo för börsen 2020. 

Till Breakit säger han nu att det inom tre till fem år börjar bli dags att ge likviditet till aktieägarna. Det vill säga: Genom en börsnotering får aktörerna som investerat i Neo möjlighet att sälja av sina innehav.

Kan vi vänta oss en börsnotering innan 2020?

”Det kan mycket väl hända det med, men det tror jag inte”.

Framtiden får utvisa om det går bra och fokus ligger på fortsatt hårt arbete, säger Emil Eifrem och fortsätter: 

"Givet det kommer vi vara redo att börsnoteras 2020". 

Grundaren ser både för- och nackdelar med att gå från ett privat till ett publikt bolag. En börsnotering skulle ofrånkomligt innebära en ökad press på att göra vinst.

"Om jag tittar på min vd-roll blir det mycket mer fokus på att hantera Wall street plötsligt, och på kvartalskapitalismen, när man blir börsnoterad. Hur roligt det än må låta kommer jag kanske inte skynda in i det", säger Emil Eifrem.

Att ta in mer kapital är inte aktuellt, enligt grundaren.

Kommer ni att bli kassaflödespositiva i år? 

"Det hade vi kunnat bli om vi slutar anställa, men det är helt fel väg att gå". 

Emil Eifrem utvecklar sitt resonemang genom att påpeka att Neo inte längre är ensamma inom sitt segment. Kapitalstarka aktörer som IBM och Microsoft har gett sig in i leken och det svenska techbolaget räknar med att förlora marknadsandelar. 

Konkurrensen är dock inget som oroar grundaren nämnvärt. 

"Nu är det dags att gå in och investera så att vi verkligen är nummer ett i den växande kategorin”, säger Emil Eifrem.

Läs fler artiklar
LÄS MER