Elon Musk varnar för AI: "När robotar dödar folk på gatorna"

Breakit - Elon Musk varnar för AI: "När robotar dödar folk på gatorna"

FOTO: TT/AP/Refugio Ruiz

Breakit

Serieentreprenören Elon Musk är orolig för AI. Väldigt orolig.

Elon Musk var en av talarna vid helgens sommarmöte för National Governors Association i den amerikanska delstaten Rhode Island.

Tesla- och SpaceX-grundaren lyfte då fram artificiell intelligens som ett gravt underskattat hot mot mänskligheten, som reglerande myndigheter måste ta tag i redan nu.

"Fram till den dag när robotar dödar folk på gatorna kommer de inte veta hur de ska reagera eftersom det verkar så diffust. AI är ett sådant ovanligt fall där jag tror att vi behöver vara proaktiva i hur vi reglerar det, i stället för reaktiva. När ni väl reagerar kommer det att vara för sent", sa Elon Musk inför en publik av amerikanska politiker.

Elon Musk menar alltså att politiker borde sätta stopp för artificiella intelligenser redan på utvecklingsstadiet, eftersom vi människor annars riskerar att tappa kontrollen över dem.

Det skiljer sig från den approach som myndigheter brukar ha vad gäller nya innovationer i USA.

"I normala fall sätts regleringarna upp först efter att dåliga saker har hänt och allmänheten har börjat protestera, och efter att en statlig myndighetet har utrett saken i några år. Det där tar hur lång tid som helst, och det har varit illa nog i det förflutna. Men tidigare har det inte handlat om ett någonting som hotar själva existensen av vår civilisation, som nu. AI är ett hot mot människans existens", sa Elon Musk.

Läs fler artiklar
LÄS MER