13 nya enhörningar i Europa - här är miljardklubbens nykomlingar

13 nya enhörningar i Europa - här är miljardklubbens nykomlingar

FOTO: Flickr/julochka

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

En del har du säkert hört om tidigare. Men har du järnkoll på Powa, Farfetch och Blabla Car? Här är listan på alla techbolag i Europa som under det senaste året blivit medlemmar i miljarddollar-klubben, enligt investmentbanken GP Bullhound.

För de oinvigda: Techföretag som värderas till över 1 miljard dollar kallas ofta enhörningar - en metafor för något mycket sällsynt.

1. Rocket Internet

Störst av nykomlingarna är den tyska företagsinkubatorn, eller riskkapitalbolaget om man så vill, som vid sin börsnotering i fjol fick en värdering på cirka 8 miljarder.

2. Ve Interactive

London-baserat techbolag med över 700 anställda vars teknik hjälper e-handlare att öka konverteringen (antalet besökare på sajten som blir betalande kunder). Värderas till 2,4 miljarder dollar.

3. Powa

Erbjuder e-handlare nya betal- och sajtlösningar för att skapa en smidigare köpupplevelse. Bas i Storbritannien. Värdering: 2,3 miljarder dollar.

4. Delivery Hero

Äntligen lite Sverige-koppling på listan! Matleveransbolaget som grundades av bland andra svensken Niklas Östberg, även om bolaget har sitt huvudkontor i Berlin, värderas till 2,1 miljarder kronor enligt GP Bullhounds rapport.

5. Adyen

Hollands största startup är en digital inlösare, vilket innebär att bolaget konkurrerar med banker och kortbolag om att godkänna betalningar i e-handeln. Bolaget har ett litet men växande kontor i Sverige, vilket vi skrev om här. Värdering 1,6 miljarder dollar.

6. Skrill

Ännu ett brittiskt finanstechbolag på listan, i det här fallet ett som värderas till 1,6 miljarder dollar. Skrill låter människor föra över pengar relativt billigt mellan konton i olika länder - en process som annars ofta är dyr.

7. Fanduel

Ligger bakom en mängd olika sportspel där användarna får hitta på egna lag och tävla om pengar. Bas i Storbritannien, bedöms vara värt i runda slängar 1,5 miljarder dollar.

8. Farfetch

Mängden London-baserade bolag på listan får en nästan att fundera om det finns ett samband mellan det och att listmakaren GP Bullhound själv har huvudkontor i samma stad. I vilket fall som helst: Farfetch är en sajt som samlar in erbjudanden från försäljare av lyxiga designerkläder. Värdering: 1 miljard dollar.

9. Blabla Car

Fransk tjänst för samåkning som har blivit en hit framför allt vad gäller längre resor - således en liten annan nisch än den Uber har valt. Värderas till 1 miljard dollar.

10. Home24

Möbelbolaget med bas i Tyskland har lite i skymundan seglat upp som en enhörning och Europas största nätbaserade möbelhandel. Bolaget värderas till 1 miljard dollar och planen sägs vara att Kinnevik och Rocket Internet ska ta Home24 på samma resa som modejätten Zalando. Det vill säga: Ursnabb tillväxt, sedan snabbt vrida om till lönsamhet och notera bolaget på börsen.

Utanför tio i topp-listan men ändå enhörningar: Tranferwise, Shazam och Funding Circle.

Läs fler artiklar
LÄS MER