Lyxmobil-tillverkaren Vertu ska likvideras

Breakit - Lyxmobil-tillverkaren Vertu ska likvideras

FOTO: TT

Finwire / Breakit

Vertu, som lanserades av finska Nokia i slutet av 1990-talet som en mobil för de med tunga plånböcker, har nått vägs ände.

Bolaget som numera ägs av den turkiske affärsmannen i exil, Hakan Uzan, ska likvideras, skriver Techcrunch.


Beslutet kommer efter ett misslyckat försök med att rädda företaget ur en konkurs genom en betalning på 1,9 miljoner pund. Vertu har 128 miljoner pund i skulder.

Som en konsekvens förväntas nu 200 jobb på Vertu försvinna. Hakan Uzan sade att han behåller varumärket och tekniken och han utesluter inte ett återuppbyggande av företaget.


Vertus nedgång ska ha tagit fart förra året när de anställda tvingades gå med på frivilliga sänkningar av lönen på 30 procent och därefter misslyckades med en lansering av en billigare version av sina dyra mobiler.

Vertu brukade bygga dyra skräddarsydda mobiler som kunde innehålla allt från safirskärmar till läderhöljen från struts. En telefon kunde kosta upp till 100.000 kronor.

Från Nokia som initial ägare övergick verksamheten till EQT år 2012 och tre år senare till Godin Holdings. I mars i år tågade Hakan Uzal in som ny ägare i bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER