Vem tar över Uber? Troligen ingen av de här stjärnorna

Breakit - Vem tar över Uber? Troligen ingen av de här stjärnorna

Från vänster: Youtubes vd Susan Wojcicki, Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg och Huffington Post-grundaren Arianna Huffington. Foto: TT/AP

Towe Boström

Reporter

Blir det Facebook-chefen Sheryl Sandberg? Eller kanske Ubers styrelseledamot Arianna Huffington? Nej, ingen av de heta förhandstipsen verkar vara sugna.

Taxi-appen Ubers varumärke har minst sagt fått sig en smocka. 

I början av året blossade en skandal upp där Uber anklagades för en kvinnodiskriminerande kultur. Därefter har chefer hoppat av på löpande band. I början av juni rök toppchefen Emil Michael liksom bolagets styrelseledamot David Bonderman

Kort därefter avgick kritiserade Travis Kalanick som vd för bolaget han själv varit med och grundat.

New York Times uppgav i samband med avgången att Travis Kalanick tvingats bort av bolagets investerare.  

Den stora frågan nu är vem som kommer att ta över som vd för Uber – och spekulationerna är såklart vilda.

Recodes grundare Kara Swisher, en av USA:s tyngsta techjournalister, har nu ringt runt bland sina källor och gått igenom kandidaterna som nämnts som eventuella efterträdare till Travis Kalanick.

Kan det bli Facebooks starka operativa chef Sheryl Sandberg?

Nej, källorna pekar på att hon är nöjd med sitt nuvarande jobb och att hon, om hon skulle vilja byta, har chans på ännu tyngre uppdrag.

"Hon är redan väldigt rik och har, enligt källorna, inget intresse av att vada in i Uber-röran", skriver Kara Swisher.

Hon passar även på att stryka Googles Susan Susan Wojcicki som uppges vara nöjd med att sköta Googles Youtube-enhet.

"Wojcicki är inte sugen på att städa upp efter stygga techpojkar", står det i Recode-artikeln.

Före detta Yahoo-chefen Marissa Mayer ska i sin tur vara ute ur leken på grund av bristande kunskaper och svagt ledarskap på Yahoo.  

Disneys tidigare operativa chef Tom Stagg eller före detta Ford-vd:n Alan Mulley skulle kunna piska lite disciplin in i Uber, men de uppges inte heller vara intresserade.

Andra namn som stryks från Swishers långa lista är Ubers styrelseledamot Arianna Huffington och Twitters före detta operativa chef Adam Bain, som ska ha pratat med Uber om saken.

"Omtyckta Bain har många andra alternativ. Han har pratat om ett toppjobb på Airbnb och kan få jobb på en massa investmentfirmor också", blir Kara Swishers dom.

Så vem är egentligen intresserad av att ratta Uber med 15.000 medarbetare? En massa människor, menar Swisher, även om de flesta av dem inte lever upp till vad som krävs.

Hon konstaterar att det finns en relevant oro kring hur Travis Kalanick, som fortsatt är storägare och som inte har släppt sin styrelseplats, kommer att påverka Uber framöver.

Källorna påpekar att han kan sätta käppar i hjulet för rekryteringen av en ny vd och att han i framtiden kan vilja ha tillbaka sin post.

Swisher menar att Uber söker en global vd, vilket kan innebära ett europeiskt namn.

"Uber söker även efter kvinnor, speciellt kvinnor som förstår komplexa transport- eller distrubitionssystem. Det är mindre troligt att vinnaren blr en techchef, enligt många källor, snarare någon med mer varierad företagsbakgrund", skriver Recode-grundaren.

Som exempel ger hon biluthyrningsbolaget Enterprises vd Pam Nicholson och vapentillverkaren Lockheeds vd Marillyn Hewson.

Efter den senaste turbulensen är det viktigt för Uber att hitta en vd som inte ställer till med drama, speciellt när man snart behöver fylla på kassan igen, skriver Swisher och citerar en källa:

"Vi har inte tid att göra misstag, och vi har väldigt lite tid. Det är en bra möjlighet och en fruktanvärd uppgift för vem som nu får den".

Läs fler artiklar
LÄS MER